Vánoční úvěr? Více starostí než radosti

štítky Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zadlužit se kvůli vánočním dárkům není rozumné. Dárky na dluh mohou totiž rodinu již v příštím roce dostat do velkých finančních problémů. Úvěry se totiž platit musí vždy, jinak přichází na řadu exekuce.

V častých případech se čerpá úvěr na dárky v časové tísni v předvánočním shonu a vybraný způsob financování bývá v konečném důsledku často poměrně nevýhodný. Dárky se tak v konečném důsledku výrazně prodraží. Navíc splácení takového úvěru může být v budoucnu problematické. Jakmile se člověk „zamotá“ do dluhové spirály, tak je velmi náročné najít zpět finanční rovnováhu.

Proč pořídit skromnější dárky?

V případě, že má rodina hlouběji do kapsy, tak je lepší pořídit skromné dárky. Úvěry na vánoční dárky mohou být cestou, na jejímž konci čeká exekuce. Nezadlužujme se proto zbytečně kvůli nové televizi, dovolené a všech dalších zboží a služeb, bez kterých se obejdeme.

  • Slogan „kupte nyní – plaťte potom“ vidíme v předvánočním čase na každém kroku. Zdravé zadlužení je prospěšné pro firmy i pro rodinu. Zadlužení se v podstatě nevyhne téměř žádná rodina – zadlužení kvůli hypotéce je zkrátka nutnost. Čekat až našetřím v tomto případě prostě nejde.
  • Žít na dluh je ve všech vyspělých zemích naprosto normální. Rozdílná je však příčina zadlužení. Vzdělání, bydlení nebo rozjezd promyšleného byznysu, to jsou dobré důvody pro úvěr. Vánoční dárky naopak nikoliv. Tento druh úvěru nemá zkrátka ekonomické opodstatnění.

Když radost střídá starost

Každý úvěr je potřeba si dobře promyslet, vánoční obzvlášť. Udělat rodině radost krásným vánočním dárkem (např. poukazem na dovolenou) je hezké. Ovšem radost a nadšení může po pár měsících vystřídat velký zmar. Při finančních problémech (např. snížení platu, nezaměstnanosti nebo zvýšení životních rodinných výdajů) se lze snadno dostat do problémů se splácením úvěru.

Věřitelé si své pohledávky hlídají

Všichni finanční věřitelé si v současnosti své dlužníky velmi pečlivě hlídají. Každý úvěr se musí jednou zaplatit, a to včetně úroků. Nesplácení úvěru znamená veliké komplikace a nepříjemnosti. Exekuční řízení se neustále zrychluje a pro běžné občany je téměř nemožné se exekuci vyhnout. Proto je potřeba si každý úvěr dobře promyslet a rozhodně se nezadlužovat kvůli věcem s krátkou životností. Před samotnou žádostí o půjčku nebo úvěr je dobré znát finanční možnosti rodiny.

Není úvěr jako úvěr

V některých případech se může stát půjčka „nutností“, např. pořízení nového auta na Vánoce, poněvadž živitel rodiny k výkonu své práce auto nutně potřebuje. Vždy je však vhodné věnovat vyřízení způsobu financování nákupu dostatečnou pozornost, neboť nabídka úvěrů a možnosti financování „vánočního nákupu“ jsou na trhu skutečně široké. Vždy se tedy vyplatí jednotlivé možnosti prostudovat a vybrat co nejvýhodnější způsob financování s ohledem na rodinnou peněženku. Netrpělivost se u úvěru nevyplácí. Půjčky a úvěry bychom neměli nikdy vyřizovat v časové tísni. Předvánoční čas by nás neměl strhnout ke nepromyšleným finančním rozhodnutím. Špatný výběr úvěru a způsob financování by se mohl v následujících měsících zbytečně prodražit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí