Sedm důvodů, proč zaměstnat maminku s malými dětmi

štítek Zaměstnání čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hledání zaměstnání pro maminky po rodičovské dovolené s malými dětmi není jednoduché. Někteří zaměstnavatelé mají obavy, zda mladá maminka neztratila své pracovní dovednosti a znalosti. Opak může být pravdou. Maminky po rodičovské dovolené mohou přinést do firmy potřebný nový impuls.

Každý občan je v jiné situaci, nedá se paušálně říci, kteří občané přinesou do firmy potřebné nové nápady, preciznost nebo spolehlivost. Maminky po rodičovské dovolené by se neměly předem vyřazovat, mají svému zaměstnavateli hodně co nabídnout, pokud se na danou životní změnu dobře připraví. Zvládnout péči o malé děti a domácnost není jednoduché, tak proč nezvládnout nástup do nové práce.

Snadnější nástup do zaměstnání mají pochopitelně maminky, které na sobě profesně pracovaly i během rodičovské dovolené. Každá maminka by měla během rodičovské dovolené myslet i na sebe. Pokud je maminka v pohodě, cítí se dobře a profesně nestrádá, tak se to pozitivně projevuje i na dětech. Mít pracovní uplatnění je pro naši psychiku velmi důležité.

Proměňme rodičovskou dovolenou ve výhodu

Některé maminky dokážou z rodičovské dovolené udělat výhodu a získat díky ní dobrou pracovní pozici. Proč? Podívejme se na sedm důvodů:

1) Mají chuť pracovat

Maminky po rodičovské dovolené se často do práce těší. Chtějí dělat svoji práci velmi dobře a rychle, aby mohly být odpoledne se svými dětmi. Když nás práce baví, tak jsme nejvíce výkonní. Pracovní elán je pro pracovní úspěch velmi důležitý. Chuť do práce je velké pozitivum, které se odráží i na příjemnější firemní atmosféře. Maličkosti se proto maminky po rodičovské dovolené rychle doučí a do pracovního kolotoče kvapně naskočí. Zaměstnavatelé chtějí pozitivní zaměstnance, kteří mají nadšení a chuť se učit novým věcem. Mladé maminky mají přitom pozitivní přístup k životu.

2) Znají své silné a slabé stránky

Na rozdíl od mnoha uchazečů o práci se maminky dobře znají. Zpravidla již vědí, co od života chtějí a očekávají. Jsou to ženy, které zvládly postarat se o své děti za jakékoliv životní situace – při nemoci, při nevyspání. Vědí, jak v takových situacích najít v sobě pozitivní energii.

3) Nevadí jim rutina

Většina pracovních činností se stává rutinními. Některým zaměstnancům to může vadit, protože chtějí pořád něco nového. Naopak maminky rutinní úkoly dobře zvládají a dokážou se nad nudné pracovní úkoly povznést. V práci jsou maminky rychlé, protože ví, že čas, který ušetří mohou věnovat svým dětem. Umí dělat více věcí najednou a rozhodovat se, která věc je důležitější. Maminky jsou navíc spolehlivé, chtějí dokázat, že zaměstnavatel dobře udělal, že jim dal šanci. Dodržování termínů, schůzek, odpovídání v čas na emaily a telefony, to je pro ně samozřejmostí.

4) Vysoká loajalita

Většina maminek, které nastoupí do práce po rodičovské dovolené, je loajálních. Velmi si cení, že jim zaměstnavatel vyšel vstříc. Image firmy roste. Do budoucna lze tímto způsobem do firmy přilákat talentované absolventky vysokých škol, které by jinak zlákala konkurence. Pozitivní vztah firmy k maminkám je výborná firemní reklama. Prestiž firmy roste a získává i nové zákazníky. Možnost skloubit kariéru a rodičovské povinnost je pro mladé ženy důležité. Rozhodující je výkon, kreativita a inovace. Přínosní nemusí být pouze zaměstnanci, kteří sedí ve firmě od rána do večera. Proto je dobré umožnit maminkám časově zvládnout práci i péči o děti, neboť jsou to ženy, které zvládly další životní etapu a práce si váží. Maminky jenom tak lehce nedají výpověď, že by chtěly ještě třeba cestovat po světě. Odpovědnost je pro ně velmi důležitá.

5) Umí zvládat stres

Během rodičovské dovolené musí maminky často zvládat více věcí najednou. Kdo umí v klidu přesvědčit dítě, aby si pospíšilo, že spěcháme nebo netrvalo na zakoupení této hračky, ten nemá problémy jednat s lidmi i ve vypjatých momentech. V práci, stejně jako v osobním životě, se často musíme umět rozhodnout mezi více variantami. Maminky na rodičovské dovolené byly často odkázány pouze na sebe, musely se často rozhodovat dle svého názoru, co je lepší.

6) Dobrá organizace práce

Maminky, které zvládnou dobře domácnost a péči o své malé děti, umí dobře organizovat čas. Rodičovská dovolená je totiž nepřesný termín, vyžaduje velké nasazení. Věnovat se dítěti, aby bylo veselé a šťastné a rozvíjelo co nejvíce své schopnosti, vyžaduje dobrou organizaci času. Vždyť je zapotřebí nejenom dítě bavit, povzbuzovat, ale rovněž uvařit, nakoupit, vyprat či organizovat kroužky starším dětem. Zábava a povinnosti se nejlépe zvládají s dobrým naplánováním.

7) Komunikativnost

Komunikace je základem vztahu i firemního úspěchu. Moderní společnosti chtějí zaměstnance, kteří umí komunikovat. Dobrá komunikace je dobré nejenom pro zlepšování firemního prostředí, ale rovněž pro zlepšování vztahu se zákazníky a dodavateli. V každé práci platí, že když si lidé umí vyhovět a je jim spolu dobře, že jsou pracovní výsledky lepší. Dobří zaměstnanci umí vyjadřovat své názory, poslouchat připomínkám a námětům kolegů, současně se umí poradit o daném problému. Komunikace je základ úspěchu, nelze v dnešním světě bez dobré komunikace obstát. Dohoda, kompromis a každé rozhodnutí je záležitostí komunikace.

Petr Gola

Další články k tématu Rodičovská dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí