Živnost a rodičovská dovolená

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během rodičovské dovolené mohou maminky (tatínci) vykonávat samostatnou výdělečnou činnosti. Výhodou je, že samostatná výdělečná činnost bude považována za vedlejší, což přináší úsporu při platbě povinného pojistného.

Během rodičovské dovolené, kterou čerpají maminky (tatínci) u svého zaměstnavatele si mohou bez obav přivydělat samostatnou výdělečnou činnosti.

Kam směřují první kroky?

V případě, že je pro výkon samostatné výdělečné činnosti nutné živnostenské oprávnění, tak je zapotřebí nejdříve zajít na živnostenský úřad a splnit podmínky pro danou živnost. Pro některé činnosti není však živnostenské oprávnění nutné (např. překladatelství, svobodné povolání, autorské činnosti).

Kde se registrovat?

Všechny OSVČ se musí registrovat pro platbu daně z příjmu fyzických osob, sociálního a zdravotního pojištění. Ať se jedná o hlavní nebo vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Registraci je potřeba provést v zákonné lhůtě (např. u zdravotní pojišťovny je nutné zahájení samostatné výdělečné činnosti oznámit do 8. dní).

  • Veškeré registrační povinnosti je možné splnit na jednom místě. Stačí vyplnit potřebné doklady na živnostenském úřadu. Jednotlivé instituce spolu komunikují.
  • Zpravidla se však OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) vyplatí obejít si všechny instituce individuálně, zvláště ve městech, kde mají všechny instituce své pobočky. Výhodou tohoto kroku je skutečnost, že pracovníci příslušných institucí mohou případě zodpovědět některé dotazy týkající se povinností OSVČ vůči dané instituci.

Ze zisku se platí daň a pojistné

Všechny OSVČ platí ze zisku povinné daně (daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění). Zisk se zjistí buď z účetnictví, daňové evidence nebo se stanoví výdaje paušálem. Účetnictví je v některých případech ze zákona povinné, což se však zpravidla netýká maminek, které si během rodičovské dovolené přivydělávají. Nejčastěji v praxi určují maminky na rodičovské dovolené výdaje paušálem, je to nejjednodušší a především u svobodných činností v praxi zpravidla platí, že skutečné výdaje jsou nižší než výdajový paušál. Výdajový paušál tak i snižuje daňovou povinnost.

  • V prvním roce samostatné výdělečné činnosti se neplatí sociální ani zdravotní pojištění.
  • Vedlejší výdělečná činnost je výhodná i v tom, že když zisk nepřekročí zákonný limit, tak se při vedlejší činnosti neplatí sociální pojištění. V roce 2013 je limitem částka 62 121 Kč. Tato částka se poměrně snižuje dle počtu měsíců výkonu vedlejší samostatné činnosti.

I při vedlejší činnosti musí být odevzdáno řádně daňové přiznání na FÚ a Přehledy o příjmech a výdajích na příslušné zdravotní pojišťovně a místně příslušné OSSZ.

Praktický příklad

Paní Sýkorová je na rodičovské dovolené se svým 2letým synem. Od 1. 7. 2013 si začala přivydělávat samostatnou výdělečnou činností. Za 6 měsíců roku 2013 má příjem 50 000 Kč, výdaje uplatní 40% výdajovým paušálem (neživnost, překladatelská činnost).

Text Částka
Příjem 50 000 Kč
Výdaj 20 000 Kč (40 % z 50 000 Kč)
Zisk 30 000 Kč
Daň z příjmu fyzických osob 0 Kč (30 000 Kč × 15 %) – 24 840 Kč)
Sociální pojištění 0 Kč (zisk do limitu)
Zdravotní pojištění 2 025 Kč (30 000 Kč × 50 % × 13,5 %)
Daně celkem 2 025 Kč (0 Kč + 0 Kč + 2 025 Kč)

vlastní výpočet autora

Na dani z příjmu fyzických osob nezaplatí paní Sýkorová nic, neboť v daňovém přiznání uplatní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Na sociálním pojištění nezaplatí nic, neboť je zisk do limitu (pro šest měsíců je poloviční limit oproti limitu za celý rok). Na zdravotním pojištění zaplatí 2 025 Kč, zdravotní pojištění činí 13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina zisku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí