Vrátit se do stejné firmy?

štítek Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V případě, že zaměstnanec obdrží lepší pracovní nabídku, tak se ne vždy podaří se současným zaměstnavatelem rozloučit v dobrém. Přitom na férovém odchodu by měli mít zájem zaměstnanec i zaměstnavatel. Proč?

Pro žádného zaměstnavatele není příjemné, když zaměstnanec, se kterým je spokojený a odvádí dobrou práci, se rozhodne pro změnu a podá výpověď. Změna zaměstnanců na pracovní pozici nemusí vždy proběhnout hladce, navíc vždy nějakou dobu trvá, než se nový zaměstnanec s novou prací sžije a než podává adekvátní pracovní výkon.

Aby proběhlo „předání“ práce co nejoptimálněji, tak zpravidla volí zaměstnavatelé postup, že využijí výpovědní doby odcházejícího zaměstnance k tomu, aby zaučil svého nástupce. Po tuto dobu platí zaměstnavatelé dvě mzdy.

Naštvání není na místě

Přestože je pro zaměstnavatele nepříjemné, že zaměstnanec, se kterým byl spokojený odchází, tak není potřeba házet zaměstnanci klacky pod nohy a poslední týdny v práci mu dávat najevo, že nás zklamal. Tento postup není správný.

  • V případě, že se zaměstnavatel rozloučí se zaměstnancem v dobrém, tak má jistotu, že bývalý zaměstnanec bude chtít svého nástupce dobře zaučit. Předá svému nástupci co nejvíce znalostí a „vlastních pracovních zlepšováků“. Navíc nebude bývalý zaměstnanec zaměstnavatele v budoucnu zbytečně pomlouvat.
  • Bezproblémový odchod je důvodem, proč se někteří zaměstnanci mohou v budoucnu do firmy vrátit. Přestože někteří zaměstnavatelé by již zpět takového zaměstnance nevzali, tak většina úspěšných firem ano, pokud byla se zaměstnancem spokojena. Ukončení pracovního poměru v „přátelském duchu“ je výhodné, neboť bývalý zaměstnanec se může třeba za dva roky vrátit nebo bude s naší firmou v budoucnu spolupracovat z pozice působení u dodavatele nebo odběratele.
  • „Přátelské“ ukončení pracovního poměru může být důvodem, proč získá firma v budoucnu díky bývalému zaměstnanci nové zakázky.

Návrat zaměstnance = vyšší prestiž firmy v očích zaměstnanců

Dobré pracovní vztahy jsou důvodem, proč se někteří zaměstnanci vrátí do své bývalé firmy. Užitek z tohoto návratu mají obě strany. Zaměstnavatel i zaměstnanec. V případě, že má firma volné místo pro bývalého zaměstnance, který měl výborné pracovní výsledky, tak je rozhodně přínosné, vzít takového zaměstnance zpět.

  • Bývalý zaměstnanec se rychle zaškolí, neboť většinu práce bude znát, což je velmi přínosné. Rovněž rychle zapadne zpět do kolektivu. Navíc zkušenosti získané na jiné pracovní pozici může využít. Návratem bývalého zaměstnance může firma získat nový pohled na věc, nové důležité kontakty a nové pracovní nápady.
  • Zaměstnanec, který se již jednou vrátil do firmy, bývá loajálnější než v minulosti. Než v budoucnu přistoupí tento zaměstnanec na nějakou jinou pracovní nabídku, tak si to pořádně promyslí.
  • Návrat zaměstnance do firmy je pozitivní signál pro ostatní zaměstnance. Prestiž firmy v očích zaměstnanců stoupá. Když ostatní zaměstnanci vidí, že se jejich bývalý kolega vrátil, tak je to signál, že jsou podmínky u současného zaměstnavatele dobré, jinak by se přece nevracel.

Přijmout „navrátilce“ se tedy vyplatí. Vždy je dobré, pokud to jde, pracovní poměr ukončit „v přátelském“ duchu. Odcházející zaměstnanec se může třeba za dva roky vrátit nebo bude s námi spolupracovat z důvodu působení u našeho dodavatele nebo odběratele.

Návratu se netřeba bát

Někteří zaměstnanci mají obavy vrátit se zpět k zaměstnavateli. Jestliže však měli tito zaměstnanci dobré vztahy se svým bývalým zaměstnavatelem, tak není takový krok v žádném případě nepochopitelný. Naopak může psychicky a profesně výrazně prospět. V žádném případě se nejedná o krok zpět, zvláště když nová pracovní pozice neodpovídala původní domluvě nebo představám. Jedná se o stejnou situaci jako ve sportu, kdy řada úspěšných fotbalistů nebo hokejistů se během své kariéry vrací do svého oblíbeného klubu, kde byli spokojeni.

Petr Gola

Další články k tématu Měníme práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí