I zaměstnanci musí jít s dobou

štítky Stalo se Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mzdové náklady patří mezi nejvyšší nákladové položky všech společností, proto si firmy velmi pečlivě vybírají nové zaměstnance. Nároky se zvyšují, co stačilo včera dnes nestačí. Pracovat na osobním „know-how“ je pro všechny zaměstnance nesmírně důležité.

Občané, kteří se neustále učí novým věcem, nebojí se zodpovědnosti, dokážou pracovat samostatně a hlavně komunikovat, ti se uplatní i v horších ekonomických časech, ať už jako zaměstnanci nebo OSVČ. Připravení a schopní se nemusí bát změn.

Význam celoživotního vzdělání roste

Všichni zaměstnanci i OSVČ musí jít s dobou a neustále se učit, vzdělávat a získávat nové zkušenosti. V současné době se jednotlivé obory více prolínají, proto více zaměstnanců vykonává více činnosti, dochází ke kumulaci funkcí.

  • Více znalostí a dovedností usnadňuje pozici na trhu práce. Lze snadněji změnit obor nebo profesi. Dostatek zkušeností je velmi potřeba, neboť každá činnost přináší změnu myšlení a úhel pohledu na řešení problémů.
  • Nejdůležitější jsou osobní charakteristiky, většina činností se dá doučit a zvládnout. Osobní povaha člověka se však mění velmi těžko a zřídka. Úspěšné firmy tak hledají především odpovědné, samostatné, rozhodné a komunikativní zaměstnance, kteří se nebojí vlastních chyb.

Kdy se nejvíce učíme? Z vlastních chyb

Chyby k životu neodmyslitelně patří, ať už v práci nebo osobním životě. Odvaha zaměstnanců je velmi důležitá, aby se nebáli chyby. Kdo se neustále bojí, že něco neudělá dobře, tak nebude úspěšný. Schopní zaměstnanci využívají svých chyb k osobnímu růstu, jestli něco udělají špatně, tak je jejich chyba dokonce zdravě nakopne. Chyba na začátku může často znamenat, že se daná činnost v budoucnu bude již vždy dělat bezchybně.

Strach a nerozhodnost brzdí v osobním růstu a možnosti najít lepší a zajímavější pracovní pozici. Bez vlastních nápadů, invence a kreativity je obtížně najít vysněnou pracovní pozici. V případě, že možnost udělat chybu je natolik stresující, že se nepustíme do nového projektu, tak těžko můžeme očekávat pracovní úspěch.

Na čem pracovat?

Kdo chce na pracovním trhu uspět, ten musí pracovat nejenom na zvyšování svých znalostí a dovedností, ale současně musí pracovat na svých osobních vlastnostech, přestože je to v některých ohledech velmi nesnadné. Zelenou mají totiž komunikativní, samostatní, rozhodní, spolehliví zaměstnanci, kteří jsou pozitivní a mají radost ze života. Osobní „know-how“ totiž tvoří rovněž schopnost vyjadřovat své názory, umět naslouchat ostatním kolegům, dodavatelům či nadřízením, schopnost samostatné práce na úkolu, neboť samostatnost jde ruku v ruce s vlastní odpovědností, dodržování termínů, schůzek, odpovídání v čas na emaily a telefony a umět se rozhodnout dle vlastního názoru, jak v dané pracovní situaci postupovat.

Radost ze života a úspěch spolu velmi úzce souvisí. Zaměstnanci, kteří se rádi smějí, mají radost z práce a touhu uspět, těm se zpravidla daří profesně i osobně. Nové myšlenky a podněty bez nadšení nepřichází.

Petr Gola

Další články k tématu Měníme práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí