Penzi plánujme dopředu

štítky Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Životní úroveň v důchodovém věku bude rok od roku více závistí na vlastním finančním zabezpečení. Vlastní zodpovědnost se bude neustále posilovat. Rodinné finanční plánování a řízení financí musí počítat se zajištění na „podzim života“.

Zabezpečit se na penzi nebude snadné, úloha finančního vzdělávání nabývá na významu i s ohledem na vlastní zajištění na důchod. Žijeme v rychlé době, kdy se finanční trhy rychle mění. Dlouhodobé ochránit a zhodnocovat peníze není snadné. Řízení rodinných financí je proto potřeba věnovat dostatek času.

Odcházím do důchodu, jak být připraven?

Někteří občané se nemohou penze dočkat, jiní nikoliv. Odchod do důchodu je velkým životním zlomem. Pro spokojený život je potřeba být na tuto situaci připraven, mít nachystanou denní náplň, určité cíle. Zkrátka se na penzi psychicky připravit. Rovněž je však potřeba dodržet několik finančních pravidel, abychom se odchodem do důchodu nedostali do finančních problémů.

  • Rozhodně je prospěšné mít již splaceny všechny závazky, úvěry a půjčky. Do penze je vhodné odcházet již bez dluhů.
  • Bydlet v důchodu ve vlastní nemovitosti. Vhodné je vlastnit více nemovitostí (např. dva byty), přičemž příjem z pronájmu je zajímavým vlastním finančním zdrojem. V případě finančních problémů se dá nemovitosti v důchodu prodat a příjem z této transakce využít. Možností je např. i přestěhování z většího bytu do menšího za účelem snížení výdajů za bydlení a získání potřebné finanční rezervy (rozdíl z cen).
  • Mít vlastní „finanční polštář“ (spoření a investice v produktivním věku).

I v důchodu lze pracovat

Někteří občané nemohou bez práce v důchodu být, mohou tedy pracovat nebo vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Dosažení řádného důchodového věku nebrání výdělečné činnosti v důchodu, příjem není rovněž omezen.

Řada penzistů však již nemůže v řádném důchodovém věku pracovat na plný úvazek. Řešením může být práce na zkrácený úvazek nebo dohodu o provedení práce. Práce na dohodu o provedení práce je z daňového hlediska výhodná, neboť do měsíční odměny 10 000 Kč se neplatí z odměny sociální ani zdravotní pojištění. Pro jednoho zaměstnavatele je možné pracovat na základě dohody o provedení práce 300 hodin za rok.

Úloha celoživotního vzdělávání každoročně stoupá. Občané, kteří se umí celý život učit novým věcem, mají v důchodovém věku mnohem lepší možnosti pracovního uplatnění. Trendem ve vyspělých zemích světa je být stále aktivní a nebát se nových věcí. Důchodový věk nebrání vykonávání zajímavé práce, neboť zkušenosti jsou potřeba a úspěšné firmy to věcí a oceňují. Občané, kteří chtějí i v důchodu pracovat, mají zaměstnavatelům stále co nabídnout.

Zdravý životní styl, pozitivní myšlení a touha po nových informacích, znalostech a dovednostech – to jsou možnosti, jak být co nejdéle pracovně aktivní i v seniorském věku.

Petr Gola

Další články k tématu Spoříme na penzi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí