Státní penze v Evropě klesá

štítky Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem se snižuje ve většině vyspělých zemích světa. Zodpovědní občané spoléhají v zabezpečení na penzi více na sebe, neboť vlastní prostředky budou muset v penzi hrát velmi významnou roli.

Vlastní zabezpečení na penzi je běh na dlouhou trať, proto je nutné začít co nejdříve, dokud je dostatek času vlastními silami se na penzi finančně zabezpečit, aby vlastní prostředky tvořily značnou část příjmu v penzi.

Jak poklesl důchod v Česku?

Správně se má porovnávat státní důchod s čistým příjmem, neboť naprostá většina důchodů nepodléhá odvodům na sociálním pojištění, zdravotním pojištění a dani z příjmu fyzických osob, zatímco z hrubé mzdy musí občan zaplatit sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob. Ovšem rozdíly ve zdanění jsou i u občanů mající stejný příjem odlišné, záleží na využití daňových slev a daňových odpočtů. Proto si pokles státního důchodu uvedeme u průměrného důchodu a průměrné hrubé mzdy.

  • Ke konci roku 1998 byl průměrný státní důchod 5 367 Kč a průměrná hrubá mzda za rok 1998 činila 11 801 Kč. Průměrný důchod tak činil 45,5 % průměrné hrubé mzdy (5 367 Kč: 11 801 Kč).
  • Ke konci roku 2012 byl průměrný státní důchod 10 778 Kč a průměrná hrubá mzda za rok 2012 činila 25 101 Kč. Průměrný důchod tak činil 42,9 % průměrné hrubé mzdy (10 778 Kč: 25 101 Kč).

Penze znamená pokles životní úrovně

Pouze státní penze v žádné členské zemi EU nezaručuje občanům životní standard, na který byli zvyklí před odchodem do penze. Aby byl pokles životní úrovně nižší, tak jsou vlastní prostředky na penzi velmi důležité.

  • Zodpovědně přistupují ke spoření na penzi Britové, Kanaďané nebo Američané, kteří začínají spořit a investovat na penzi okolo třiceti.
  • Právě vlastní finanční zodpovědnost občanů je jedním z důvodů, proč jsou penzisté v těchto zemích (spolu se Skandinávci) spokojení a optimističtí. Např. v severských zemích je velmi propracovaný sociální systém, přesto si velká část občanů na penzi rovněž spoří vlastními prostředky.

Stoupají i výdaje na zdravotní péči

Někteří mladší občané považuji penzi pořád za příliš vzdálenou budoucnost, která má ještě čas. Není tomu tak. Na penzi je vhodné začít finančně myslet co nejdříve nejenom z důvodu poklesu státního důchodu a zpřísňování podmínek pro přiznání důchodu, ale rovněž z důvodu růstu osobních nákladů za zdravotní péči. Právě v důchodu mají občané nejvyšší výdaje za lékařskou péči a léky. Míra spoluúčasti v Česku je přitom jedna z nejnižších z vyspělých zemí světa a v budoucnu bude stoupat. Při tvorbě rodinného finančního plánu na penzi je vhodné kalkulovat i s rostoucími osobními náklady na zdravotní péči.

Petr Gola

Další články k tématu Spoříme na penzi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí