Zdanění příjmů z pronájmu

štítky Daně Investice čtení na 2 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Pro řadu občanů je investice do nemovitosti nejsrozumitelnější investicí, která jim navíc generuje pravidelný příjem z pronájmu. Každoročně tak přibývá třeba seniorů, kteří si k penzi přilepšují právě pronájmem. Výhodou příjmů z pronájmu je nižší zdanění, proč?

Obliba pravidelného příjmu z pronájmu stoupá, především u starších občanů, mnozí mladí lidé si nechtějí ještě pořizovat vlastní bydlení, protože neví, kde se usadí, rádi cestují a milují nezávislost, nechtějí se vázat pořízením vlastní nemovitosti. Podnájem je pro ně ideálním způsobem bydlení.

Pronájem nezakládá účast na nemocenském pojištění

Příjem z pronájmu nezakládá účast ne nemocenském pojištění. Proto je příjem z pronájmu vhodným zdrojem finančních prostředků nejenom třeba pro starobní penzisty, ale i pro předčasné důchodce. Příjem v předčasném důchodu je omezen, předčasní penzisté nesmí mít totiž příjem podléhající sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Tato podmínka je u příjmu z pronájmu splněna. Z inkasované částky z pronájmu se neplatí sociální ani zdravotní pojištění.

Praktický příklad

Zatímco předčasný důchodce nemůže mít příjem ze standardního zaměstnání, protože by přišel o předčasný důchod ani nemůže pracovat na dohodu o provedení práce, kde měsíční odměna překročí 10 tisíc Kč, tak u příjmu z pronájmu není předčasný důchodce limitován. Z příjmu pronájmu se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Předčasný důchodce tak může mít klidně roční příjem z pronájmu ve výši 100 tisíc Kč. Avšak daň z příjmu fyzických osob ano.

Jak se zdaní příjem z pronájmu?

Občané, kteří si během roku přivydělají pronájmem nemovitosti, zpravidla uplatní výdaje 30% výdajovým paušálem, jak to umožňuje legislativa. V případě, že jsou skutečné výdaje vyšší než paušální výdaje, tak je samozřejmě výhodnější použít skutečné výdaje.

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Malý inkasoval během roku z pronájmu 100 000 Kč. Skutečné výdaje jsou minimální, tak uplatní pan Malý výdaje paušálem. Protože veškeré daňové slevy jsou již využity u příjmu ze závislé činnosti (ze zaměstnání), tak si můžeme snadno vypočítat, jakou částku odvede pan Malý z pronájmu na daních a jaké je jeho efektivní zdanění u pronájmu.

  • Příjmy činí 100 000 Kč.
  • Výdaje jsou 30 000 Kč (30 % z 100 000 Kč).
  • Základ daně je 70 000 Kč.
  • Daň z příjmu je tedy 10 500 Kč (15 % z 70 000 Kč).
  • Efektivní zdanění je v tomto případě 10,5 % (10 500 Kč: 100 000 Kč). Porovnáváme celkové příjmy nikoliv zisk, neboť skutečné výdaje byly nulové.

Zdanění u pronájmu je tedy poměrně nízké. Důvody jsou dva: neplacení povinného pojistného z příjmu z pronájmu a možnost uplatnění 30% výdajového paušálu.

O úspěchu investice rozhoduje již nákup

U většiny investic platí, že základem úspěchu je dobrý nákup. Spoléhat se na výhodný prodej zkrátka nelze. Abychom nemovitost dobře a výhodně pronajali, tak je potřeba věnovat dostatek času výběru nemovitosti. Rozhodující je zpravidla poloha nemovitosti. O ceně pronájmu rozhoduje mnoho věcí: ekonomický vývoj v zemi, pracovní možnosti v dané lokalitě, studijní život nebo životní prostředí. Klíčem úspěchu je výběr vhodné lokality (jak města, tak městské části).

Petr Gola

Další články k tématu Zdanění našich příjmů

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí