Za bydlení utratíme nejvíc

štítky Nakupování Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výdaje za bydlení tvoří velkou část rodinných výdajů. Zvláště, když rodina splácí hypotéční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření. Proto je výběru nemovitosti věnovat dostatečnou pozornost. Ať styl a způsob bydlení odpovídá rodinným finančním možnostem.

Pracovní nasazení je v dnešní době vysoké, rádi cestujeme a věnujeme se svým koníčkům. Doma tak strávíme mnohdy méně času, než bychom čekali. Přesto právě doma si nejvíce odpočineme a načerpáme dostatek fyzických a psychických sil. Abychom se doma cítili co nejlépe, tak je potřeba si bydlení zařídit co nejvíce dle našich snů a přání.

  • Abychom se však nedostali do finančních problémů, tak je potřeba výběru a zařízení bytu nebo domu věnovat čas a vše důkladně promyslet.
  • Výběru nemovitosti je věnovat péči a financování pořízení nemovitosti dostatečně zvážit a naplánovat. Jestliže si rodina žije nad své finanční poměry, tak se dříve či později dostane do finančních problémů. Při čerpání úvěrů je nutné počítat i s variantou, že v budoucnu na tom bude rodina třeba přechodně finančně hůře. A mít tedy vždy finanční rezervu.
  • Při výběru nemovitosti se řídíme nejenom našimi sny, ale taky rozumem. V případě, že plánuje mladý pár v příštích letech rodinu, tak jejich čistý příjem poklesne, což je potřeba zohlednit.

Budeme moci splácet hypotéku?

Krásný domek se zahradou v pěkném okolí a snadnou dostupností je snem většiny rodin. Bude však moci rodina splácet drahou hypotéku i při dočasné nezaměstnanosti nebo nižšího příjmu? Nebude splácení úvěru znamenat, že děti nebudou mít na kroužky a koníčky a rodina nebude jezdit na dovolenou?

Náš byt nebo dům by měl vždy být místem pohody a radosti. A ne finanční zátěží, která nás bude nutit mít dvě zaměstnání, abychom byli schopni úvěr splácet. Úvěr na bydlení je dlouhodobou záležitostí, proto jej vždy promysleme a případě si nechme poradit od odborníka.

Co nejdříve menší byt a potom větší

Jestliže si nejsme jisti, zdali bychom dokázali věští úvěr finančně utáhnout a chceme již bydlet ve svém, potom může být řešením, si nejdříve pořídit menší byt a následně se přestěhovat. Menší byt budeme mít pouze na přechodnou dobu. Ačkoliv je stěhování vždy nepříjemné, zvláště ze zařízeného bytu, tak je to mnohdy lepší varianta, než čerpat úvěr „na doraz“ a při finančních obtížích (např. manželka bude na rodičovské dovolené) se dostat do situace, že nemůžeme úvěr splácet, navíc když je příjem ze zaměstnání nižší než při žádosti o úvěr. Vysněný domek nebo větší byt může rodina pořídit třeba až budou oba manželé opět pracovat nebo se zvýší rodinné příjmy. Provozní náklady u menšího bytu jsou menší a pořizovací cena nižší. Při finanční nejistotě je to možnost, jak se nedostat do finančních problém kvůli splácení úvěru.

Budoucí bydlení je vhodné vybrat velmi pečlivě s ohledem na budoucí vývoj a rodinným požadavkům jako je např. její velikost, dostupnost do centra, vybavenost, parkování, vybavení nemovitosti a další. Rozhodující je především lokalita, která nejvíce zhodnocuje nemovitost v čase. Dodatečné úpravy se dají vždycky provést.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí