Kdy se vyplatí jít do pronájmu?

štítek Realitní trh čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přestože je vlastní bydlení z finančního i osobního hlediska výhodné, jsou případy, kdy se vyplatí s pořízením vlastního bydlení ještě počkat a žít prozatím v pronájmu. Situace na trhu je totiž v mnoha městech příznivá a zajistit si poměrně rychle pronájem odpovídající našim požadavkům nemusí být těžké.

Pořízení vlastního bydlení je jedním z nejdůležitějších finančních rozhodnutí v našem životě. Proto je potřeba si ho důkladně promyslet a vědět přesně, co od života čekáme. S pořízením nemovitosti a přizpůsobení bytu nebo domu následně našim požadavkům zabereme poměrně hodně času. Veškeré činnosti spolknou značnou část našetřených finančních prostředků a vezmou si naši energii. Zpravidla pouze v první koupené nemovitosti děláme všechny úprava a změny s maximálním nasazením a radostí. U každé další nemovitosti náš elán klesá.

Související

Např. třikrát se stěhovat během několika let, kupovat novou nemovitost a starou prodávat, je psychicky velmi náročnou události.

Pro koho je podnájem správnou volbou?

Nikde se necítíme tak svobodně a dobře jako ve vlastním bytě nebo domu. Přesto jsou skupiny občanů, u kterých je výhodné být v podnájmu. Výhodou je, že nabídka pronájmu bytů (nebo domků) je větší než v minulosti. Solidní občané si tak mohou zpravidla vybrat z více nabízených možností. I v podnájmu může být bydlení velmi hezké. Lze sehnat krásně zařízené byty, kde odpadá starost se zařizováním a sháněním, což při dnešní zaneprázdněnosti řada občanů ocení. Podívejme se na některé příklady, kdy je dobré uvažovat o podnájmu.

Osamostatňujeme se od rodičů

Pro první samostatné bydlení je podnájem výhodný. Mnozí mladí lidé nevědí ještě přesně co všechno samostatné bydlení obnáší. Vyzkoušet si vše v podnájmu může být snazší než si rovnou pořídit vlastní nemovitost. Čerpání úvěru a vyhlédnutí vhodné nemovitosti je potřeba důkladně naplánovat a promyslet, nejedná se o snadnou záležitost. Vše se lépe připravuje a chystá v klidu v obýváku v podnájmu než ve stresu u rodičů, když už chceme být co nejdříve samostatní.

Pracovně se hledáme

Po skončení školy, ať už střední školy nebo vysoké školy, řada mladých lidí ještě přesně neví, jakou práci chtějí vykonávat. V prvních pracovních letech se mohou ještě hledat, častěji měnit místo, než skutečně najdou práci, která je bude bavit a bude odpovídat jejím finančním požadavkům. Situace mladých lidí je na jednu stranu složitá, protože řada zaměstnavatelů vyžaduje praxi. Na druhou stranu mladým lidem bez závazků nedělá problém za vysněnou prací i dojíždět nebo se snadno přestěhovat do jiného města. Právě z důvodu možného častějšího stěhování za prací, je pro mladé lidi výhodný pronájem. Pořízení vlastního bydlení hned po několika měsících po škole, může mladé lidi pracovně svazovat. Pronájem může pro mladé lidi představovat určitou svobodu. Není zkrátka žádný problém se rychle přestěhovat a přijmout zajímavou pracovní pozici.

Nemáme stálého partnera a děti

Ideální je, když si nemovitost, ať už byt nebo dům, pořizují a zařizují partneři nebo manželé společně. Předchází se totiž možnosti rekonstrukci celé nemovitosti nebo jejímu prodeji. Jinak bude lokalitu pro bydlení vybírat mladý svobodný muž a jinak pár plánující rodinu. Požadavky na okolí (lékařská dostupnost, škola, školka, obchody, hřiště) mohou být rozdílné. Pronájem je i možností, jak mladí partneři mohou zjistit, jak jim to spolu klape, když spolu žijí a starají se společně o domácnost. Před pořízením společné nemovitosti je vhodné partnera již dobře znát. Z finančního hlediska je mnohem jednodušší se rozejít při bydlení v pronájmu, než ve společném domu na hypotéku.

Nevíme, kde chceme žít

Někteří občané ještě nejsou definitivně rozhodnuti, ve kterém městě nebo obci se usadí. Prozatím často cestují, pracují ve více městech. Nemají dostatek času, aby na pořízení nemovitosti a jejím prodeji následně vydělali, čas a dobrý výběr nemovitosti (lokality, velikosti a vybavenosti) je přitom pro ziskovou transakci z prodeje nemovitosti klíčový. Rozhodně neplatí, že každý nákup nemovitosti se musí vyplatit. O úspěchu transakce rozhoduje už nákup nemovitosti. Jestli se nechceme starat o vývoj trhu s nemovitostmi v daném městě, obci a její části, tak je prozatímní život v pronájmu výhodný. Zvláště, když se můžeme opět za několik měsíců stěhovat.

Nevíme, jaký chceme byt či dům

Jestliže partneři, manželé nebo i jedinci neví přesně, jak chtějí žít, zdali v malém bytě, velkém bytě nebo domě, v centru města nebo na okraji města, tak je dobré s pořízením nemovitosti chvíli počkat. Často rozhodnutí totiž závisí na finančních možnostech. Jestliže chceme bydlet vlastním krásném novém domě, tak je nutné mít adekvátní příjmy. Proto můžeme počkat, zdali se nám podaří zvýšit rodinný příjem (např. získáním lepší práce, rozjezdem úspěšného podnikání).

Petr Gola

Další články k tématu Koupě bytu nebo podnájem

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí