Daně a daňové odpočty

štítky Daně Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Staneme-li si vlastníkem nemovitosti, pak nesmíme zapomenout, že jako vlastníkovi nám vzniká daňová povinnost. Daňová povinnost v překladu znamená zaplatit daň z našeho majetku a tedy vytáhnout ze své peněženky další peníze navíc. Pokud jste ale nákup nemovitosti financovali prostřednictvím hypotečního úvěru, nebo úvěru ze stavebního spoření, pak naopak máte možnost na své nemovitosti „vydělat“.

S vlastnictvím nemovitosti se mohou pojit tyto daně:

  • daň z nemovitosti
  • daň z přidané hodnoty
  • silniční daň
  • daň z příjmů
  • daň z převodu nemovitosti
  • daň dědická a darovací

Ve chvíli, kdy dojde ke koupi nemovitosti, a vy se stanete vlastníkem, vzniká vám povinnost podat daňové přiznání, které musí být na finanční úřad dodáno do 31.1. Daňové přiznání podáváte pouze jednou. Obecně lze říci, že daňové přiznání je podáváno pouze v těch případech, kdy došlo k nějaké změně, ať už je to změna vlastníka, nebo dostavba atd. Jestliže daňové přiznání nepodáte, upozorní vás na to sám finanční úřad, který dostává informace z katastru nemovitostí, a k výši vypočtené daně vám připočte pokutu. Jestliže daň dosahuje výše do 5 000 Kč, je splatná jednorázově. Jinak ji lze rozdělit do dvou splátek.

Daň z přidané hodnoty se vás může, ale nemusí týkat, v případě, kdy svou nemovitost využíváte k pronájmu. Přihlásit se dobrovolně k dani je zajímavé pro ty, jejichž nájemníci jsou také plátci DPH. Za této situace můžete pak uplatňovat daň zaplacenou na vstupu. Stejně tak nepovinná je i silniční daň. K jejímu zaplacení musí dojít ve chvíli, kdy chcete v rámci pronájmu uplatňovat i náklady na automobil.

S daní z příjmů se pojí celkem tři povinnosti. První z nich je podání daňového přiznání v řádném termínu. Druhou povinností je zaplacení vyměřené daně a třetí je povinnost pravidelně hradit zálohy na daň z příjmů.

Zbylé daně jsou daně, které nemají předně vymezen termín, kdy dochází k jejich výběru. Povinnost k těmto daním vzniká v okamžiku realizace dané skutečnosti. U daně z převodu nemovitosti, je to okamžik převodu. U daně dědické, je to okamžik, kdy dochází k přechodu vlastnictví nemovitosti na jiného vlastníka v rámci dědického řízení. U darovací daně je to pak okamžiku bezúplatného převodu nemovitosti na nového vlastníka.

Daňový systém České republiky však umožňuje vlastníkům nemovitosti snížit svou daňovou povinnost. Týká se to těch, kteří financovali koupi prostřednictvím hypotečního úvěru, nebo úvěru ze stavebního spoření, popřípadě překlenovacího úvěru. Každá domácnost může od daňového základu odečíst až 300 000 Kč ročně (max. 25 000 Kč za každý měsíc splácení). Daňový základ je snižován o zaplacené úroky, nikoli o výši splátek. Potvrzení o výši zaplacených úroků by vám daná finanční instituce měla vždy zaslat. Pokud tomu tak není, dokument si vyžádejte. Je nedílnou součástí daňového přiznání.

Pro uplatnění odpočtu musí být splněny dvě základní podmínky. První z nich je účelové využití úvěru na bytové potřeby, kam spadá také refinancování hypotéky. Druhá podmínka stanovuje požadavek na účast poplatníka v úvěru. Musí figurovat v úvěrové smlouvě.

Výsledná daňová povinnost se vám díky možnosti odpočtu do výše 300 000 Kč může snížit až o 45 000 Kč.

Šárka Pešková

Další články k tématu Byt, či dům?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí