Jak zjistit skutečnou hodnotu nemovitosti?

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Koupě vlastního bydlení je jedním ze zásadních životních kroků. Ve většině případů totiž nákup nemovitosti financujeme prostřednictvím hypotečních úvěrů, či úvěrů ze stavebního spoření. Vzniká nám tak úvazek vysokého objemu na několik let. Proto je důležité vše před realizací koupě zvážit. Nabízená cena nemusí vždy odrážet skutečnou hodnotu dané nemovitosti.

Není tajemstvím, že cena ne vždy odpovídá skutečné hodnotě nabízeného. Je tomu tak i u nemovitostí. Pokud najdete v nabídce realitních kanceláří, či developerů nemovitost, která se vám opravdu líbí, pak byste měli věnovat trochu času hledání dodatečných informací, které ne vždy v inzerátu musí být uvedeny.

Takovými informacemi jsou informace o dané lokalitě a její občanské vybavenosti. Tím rozumíme především přítomnost školek a škol, ale také obchody, ať už s potravinami, či jiné, nebo možnosti kulturního vyžití. Tuto informaci byste měli zjistit na internetu, nebo návštěvou dané lokality.

Pro řadu lidí je jistě podstatná také informace o dostupnosti do centra města, popřípadě do zaměstnání, s čímž souvisí celková dopravní obslužnost uvažované lokality. Pokud pro dopravu využíváte osobního automobilu, pak pro zjištění celkové délky trasy a orientačního času, který strávíte na cestě, jsou vám k dispozici mapy na internetových vyhledávačích Seznam.cz, nebo Google.cz. Jestliže o nemovitosti uvažujete opravdu vážně, pak je dobré si trasu projet v hodinách, ve kterých byste případně danou trasou projížděli.

Informace o hromadné dopravě snadno zjistíte prostřednictvím webových stránek idos.cz, nebo na stránkách dopravního podniku. Na mapě, např. na Seznam.cz, zadáte adresu dané nemovitosti a v jejím okolí pak najdete nejbližší zastávku. Prostřednictvím internetových map můžete také zjistit, jak dlouho vám bude přibližně trvat cesta na zastávku.

Na co byste jistě neměli zapomenout je územní plán. Užitečným zdrojem informací je opět internet. Popřípadě můžete vznést dotaz příslušný odbor územního plánu.

Cenové mapy – užitečný pomocník

Jako další zdroj informací o reálnosti ceny vybrané nemovitosti můžete využít cenové nabídky obdobných nemovitostí ve srovnatelných lokalitách. Pravda, to už by vám zabralo více času. Pro usnadnění proto využijte tzv. cenové mapy.

Asociace realitních kanceláří v roce 2011 spustila unikátní projekt cenových map, který na území České republiky monitoruje vývoj skutečných cen, za které byly nemovitosti prodány. Vyhledávat lze pomocí filtru „Byty – prodej“, „Byty – nájmy“ a „Domy – prodej“. Nechybí ani pole pro vyhledání konkrétní adresy. Mapa může být doplněna o čísla popisná, čísla parcel, nebo také hranice okresů. Vývoj cenové hladiny je pro dané lokality ilustrován zbarvením od světlemodré barvy označující nejlevnější nemovitosti kolem 5 000 Kč za metr čtvereční po růžovofialovou. Tou jsou naopak označeny nemovitosti s nejdražšími cenami za metr čtvereční v úrovni kolem 90 000 Kč. Při kliknutí na konkrétní místo získáte informace jednak o cenovém rozsahu, jednak o vypočtené ceně za metr čtvereční. Data pro sestavování cenových map jsou získávána především od členů asociace.

Cenová mapa zřízená Asociací realitních kanceláří však pro vás nemusí být jediným zdrojem. Jako další můžeme uvést internetové stránky BezRealitky.cz a řada dalších.

Šárka Pešková

Další články k tématu Byt, či dům?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí