Stěhování? Možnost vyššího výdělku

štítky Realitní trh Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přestože Česko patří mezi země s nižšími regionálními rozdíly, můžeme díky přestěhování mít za stejnou či obdobnou práci vyšší příjem. Podmínky pro kariéru i podnikání jsou v Česku v jednotlivých krajích a městech rozdílné. I když se neradi stěhujeme, je to šance, jak mít vyšší životní úroveň.

Pracovní i podnikatelské možnosti jsou však v Česku velmi dobré. Pro jednotlivé práce nebo podnikání se však liší. Stěhování za vysněnou prací nebo byznysem je možností, jak uspět a prosadit se. Vždy je však potřeba vše důkladně promyslet. Např. v Praze je nejvíce pracovních příležitostí i nejvyšší mzdy, současně je v Praze výrazně dražší bydlení. Při stěhování za prací je tedy vhodné mít v první řadě vyřešenu otázku bydlení.

Američané se běžně stěhují

Evropané se, na rozdíl od Američanů, neradi stěhují. V Česku to platí dvojnásob, za prací se stěhujeme minimálně.

  • Amerika i Evropa vyrostla na zcela jiných základech, které se projevují i v přizpůsobení se trhu práce. Američané milují svobodu. Právě svoboda a možnost prosadit se byla jedním z hlavních důvodů, proč se Evropané v minulosti do Ameriky stěhovali. Američané jsou podnikavější, mají větší sklon k riziku a nebojí se nových věcí. V případě ztráty zaměstnání není pro Američana problém se sebrat a odjet např. za prací z Bostonu do Los Angeles.
  • V USA se i liší daňové zatížení v jednoltivých amerických státech a městech. Přímé daně se totiž v USA vybírají nejenom na federální úrovni, ale taky na státní úrovni (v některých státech se neplatí vůbec). Rozdíly ve zdanění v jednotlivých amerických státech jsou tak velmi významné, což může být rovněž důvod pro změnu bydliště.

V Česku se však příliš za prací nestěhujeme. Rádi totiž žijeme na jednom místě a máme mnohem více rádi jistotu.

Nová adresa = zvýšení šancí

Nezaměstnanost nebo nemožnost se prosadit v určitém oboru v městě, kde bydlíme, není pro většinu občanů důvod, aby se přestěhovali. Přitom z pracovního nebo podnikatelského hlediska je velmi důležité dobře zvolit bydliště dle pracovních možností či podmínek k vytouženému podnikání.

Co takhle pracovat z domova?

Občané, kterým to povaha jejich práce umožňuje, mohou pracovat z domova pro zaměstnavatele sídlící v jiném kraji. Práce z domova je možností, jak získat zajímavé pracovní místo a přitom se nemuset stěhovat. V posledních letech stoupá počet zaměstnavatelů nabízející úplnou nebo částečnou práci z domova u profesí, kde je to možné.

  • Vlivem technologických změn je možné některé činnosti díky počítači a telefonu vykonávat z domova. Zaměstnavatelé při nabízení práce z domova šetří náklady a získávají spokojeného zaměstnance do svých řad. Produktivita zaměstnanců pracujících z domova je čsto velmi vysoká, protože si mohou práci rozvrhnout během dne, jak jim nejlépe vyhovuje (např. někteří zaměstnanci pracují rádi výhradně v noci).
  • Práce z domova je snadno realizovatelná u zaměstnanců, jejichž nejvyšší podíl tvoří myšlenky (např. vývojáři, designéři, účetní, IT odborníci, poradci). Zaměstnanci pracující z domova jsou často velmi efektivní a orientace na výsledek je u nich na prvním místě.
  • V některých případech firma přistoupí na podnět zaměstnance k možnosti práce z domova. Moderní firmy jsou inovativní, komunikativní a vstřícné k nápadům, které jsou pro ni přínosné.

Petr Gola

Další články k tématu Hrubá a čistá mzda

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí