Jak mít vyšší čistou mzdu?

štítky Daně Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jak vysokou částku za svoji vykonanou práci dostaneme na bankovní účet, závisí nejenom na výši měsíční odměny, ale rovněž na tom, jak vysoké daně ze svého příjmu zaplatíme. Při využití daňových slev a nezdanitelných položek je čistý příjem při stejné mzdě podstatně vyšší.

Všichni zaměstnanci by tedy měli maximálně využít zákonné možnosti ke snížení daňové povinnosti. Při výpočtu sociálního ani zdravotního pojištění žádné slevy na dani uplatnit nelze, při výpočtu daně z příjmu fyzických osob ano.

Jak odvést méně na dani z příjmu?

Podívejme se na nejběžnější způsoby, jak si lze snížit daňovou povinnost a mít při stejné hrubé mzdě jako kolega vyšší čistý příjem.

Daňové zvýhodnění

Na každé dítě lze uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 1 117 Kč měsíčně. Zaměstnanec se dvěmi dětmi tak má čistou mzdu vyšší o 2 234 Kč měsíčně než jeho kolega, i když mají oba zaměstnanci stejnou hrubou mzdu. Daňové zvýhodnění se poprvé uplatní v měsíci, kdy se dítě narodí. Stačí pouze mzdové účetní doručit kopii rodného listu dítěte. Zaměstnanci s nízkým příjmem, kteří neuplatní daňové zvýhodnění v plné výši, obdrží daňový bonus. V tomto případě nezaplatí na dani z příjmu fyzických osob ničeho a ještě obdrží zmíněný daňový bonus.

Sleva na manželku

Jestliže vlastní příjem manželky za rok nepřesáhne 68 tisíc Kč, tak lze uplatnit slevu na manželku ve výši 24 840 Kč. Do vlastního příjmu manželky se nepočítají dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek). Slevu lze uplatnit pouze na manželku. V případě uzavření manželství během roku se sleva uplatní poprvé za měsíc, kdy je podmínka manželství splněna k 1. dni měsíci, uplatní se tedy v poměrné výši. Sleva na manželku se uplatňuje jednou ročně. Buď v daňovém přiznání, nebo ročním zúčtování prováděném zaměstnavatelem.

Odpočet úroků

Pořízení vlastního bydlení je zodpovědné i z daňového hlediska. V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování lze uplatnit odpočet úroků, a to až do výše 300 tisíc Kč. Odpočet úroků patří mezi nezdanitelné položky, které snižují daňovou povinnost nepřímo, na rozdíl od slev na dani. Odpočet úroků ve výši 50 000 Kč přinese daňovou úsporu ve výši 7 500 Kč (50 000 Kč × 15 %).

 

Životní pojištění, penzijní připojištění (doplňkové penzijní spoření)

Od základu daně je možné rovněž odečíst příspěvky zaplacené na životním pojištění během roku a to až do částky 12 000 Kč za rok, díky životnímu pojištění lze tedy ušetřit na dani z příjmu fyzických osob 1 800 Kč (12 000 Kč × 15 %). Stejně lze odečíst od základu daně příspěvky na penzijním připojištění (nebo doplňkovém penzijním spoření). Za rok 2012 lze odečíst zaplacené příspěvky nad 6 000 Kč až do 18 000 Kč. Při měsíční platbě 1 500 Kč na penzijní připojištění se tak sníží základ daně o 12 000 Kč (18 000 Kč – 6 000 Kč), což přinese daňovou úsporu 1 800 Kč (12 000 Kč × 15 %). Za rok 2013 půjde odečíst příspěvky nad 12 000 Kč ročně až do 24 000 Kč. Při měsíční platbě 2 000 Kč na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření se tak sníží základ daně o 12 000 Kč (24 000 Kč – 12 000 Kč), což přinese daňovou úsporu 1 800 Kč (12 000 Kč × 15 %). Celkem lze díky životnímu pojištění a penzijnímu připojištění (nebo doplňkovému penzijnímu spoření) získat úsporu 3 600 Kč na dani z příjmu. Životní pojištění i penzijní připojištění (nebo doplňkovému penzijnímu spoření) se uplatňuje jednou za rok. Buď v daňovém přiznání, nebo ročním zúčtování.

 

Vyšší hrubá mzda nebo příspěvek na životko či penzijko?

Od roku 2013 neplatí zaměstnanci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění z příspěvku zaměstnavatele na penzijním připojištění (doplňkovém penzijním spoření) nebo životním pojištění až do souhrnné částky 30 000 Kč za rok (v roce 2012 to bylo 24 000 Kč).

  • Např. když zaměstnanec zvýší zaměstnanci hrubou mzdu o 2 000 Kč, tak zaměstnanec bude muset z této částky zaplatit sociální pojištění, zdravotní pojištění i daň z příjmu. Když bude zaměstnavatel přispívat 2 000 Kč zaměstnanci na penzijní připojištění, tak z této částky nezaplatí zaměstnanec ničeho.
  • Když si zaměstnanec místo zvýšení hrubé mzdy nechá od zaměstnavatele přispívat na výše uvedené finanční produkty, tak může rovněž zvýšit svůj čistý příjem.

Petr Gola

Další články k tématu Hrubá a čistá mzda

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí