Jaký termínovaný vklad zvolit?

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V týdenním tématu se věnujeme otázce termínovaných vkladů. Představili jsme si družstevní záložny a jejich nabídku. Neopomněli jsme však ani banky. Cílem dnešního článku bude sestavit jakýsi sumář aktuálně nabízených termínovaných vkladů, který by vám mohl usnadnit rozhodování o tom, který termínovaný vklad zvolit.

Přinášíme vám přehled nabídky termínovaných vkladů na českém trhu. Hledisek, podle kterých lze vhodný termínovaný vklad vybírat, je několik. Pro většinu lidí je rozhodující výše úrokové sazby. Nicméně je potřeba srovnat při jak velké úložce mohu získat danou sazbu a dále také na jak dlouhé období musí být vklad sjednán.

Budeme-li se řídit pouze úrokovou sazbou, pak nejvyšší sazbu na termínovaných vkladech aktuálně nabízí AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Avšak sazba je podmíněna dobou trvání vkladu pět let, zatímco u Metropolitního spořitelního družstva stejnou sazbu získáme při dvouletém vkladu. Co se týká výše požadovaného vkladu, AKCENTA stanovuje požadavek na částku 2 400 000 Kč a více. Metropolitní spořitelní družstvo vyžaduje vklad o 100 000 Kč vyšší, tedy 2 500 000 Kč a více.

Druhou pomyslnou příčku na pětiletých vkladech drží Artesa, spořitelní družstvo s úrokovou sazbou 4,30 % p.a. Družstvo pro získání této sazby vyžaduje vklad ve výši 2 000 000 Kč a více. V těsném závěsu za Artesa, spořitelní družstvo, na třetí příčce u pětiletých vkladů je WPB Capital, spořitelní družstvo s úrokovou sazbou 4,25% p.a. Podstatnější rozdíl je však v požadavku na výši vkladu. Ta je stanovena na částku 2 400 000 Kč a vyšší.

Přehled nabízených termínovaných vkladů

Mezi bankami se na stupínek vítězů dostaly Evropsko-ruská banka, Equa bank a Sberbank. Prvenství patří první z uvedených bank. Na obou termínovaných vkladech mohou klienti při pětiletém horizontu dosáhnout zhodnocení přes čtyři procenta, což je úroková sazba na úrovni sazeb nabízených spořitelními družstvy. Požadavky na minimální vklad jsou stanoveny na úrovni 10 000 Kč a 50 000 Kč. Druhé místo patří Equa bank. Ta klienty láká na zhodnocení tři procenta, ale pro vklady na tři roky při minimálním vkladu 20 000 Kč. Peníze tak máte dříve k dispozici. Stejný časový horizont je nastaven také u termínovaného vkladu od Sberbank, která klientům nabízí zhodnocení až 2,63% p.a. Nicméně požadovaný minimální vklad je vyšší a to 30 000 Kč.

Závěrem

Z našeho malého průzkumu aktuálně nabízených termínovaných vkladů jasně vyplývá, že v této oblasti jasně kralují družstevní záložny. Nicméně abyste mohli začít využívat výhod vysokých úrokových sazeb, musíte se stát členem družstva. Tím nabýváte jiného statusu než jako klient banky. Oboje však sebou přináší jak výhody, tak své nevýhody. Na to je vždy potřeba myslet.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí