Těhotenství a nemocenská

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Velmi často maminky již na začátku těhotenství přestanou pracovat a z důvodu rizikového těhotenství pobírají nemocenskou. Prvních 21 dní nemoci přitom čerpají náhradu mzdy a teprve od 22. dne nemoci nemocenskou.

Těhotné ženy jsou chráněny zákoníkem práce. Dle § 52, písm. d) jsou totiž v ochranné době. Zaměstnavatel nemůže tedy těhotné zaměstnankyni dát standardní výpověď pro nadbytečnost. Přesto však i během těhotenství může zaměstnankyně obdržet výpověď nejčasějším důvodem je:

Zrušení zaměstnavatele nebo jeho části či přemístění zaměstnavatele.

V praxi může dojít k situaci, že zaměstnavatel podá zaměstnankyni výpověď pro nadbytečnost, protože neví, že je zaměstnankyně těhotná. Když mu zaměstnankyně následně doručí potvrzení od lékaře, že je těhotná, tak se výpovědní doba zastaví a začně znovu běžet, jakmile se zaměstnankyně vrátí z rodičovské dovolené, tedy po skončení ochranné doby.

Co je to ochranná doba?

U nemocenských dávek činí ochranná lhůta 7 dní. To je v praxi velmi důležité pro zaměstnankyně, které jsou těhotné a skončí jim pracovní poměr sjednaný na dobu určitou. Pro zaměstnavatele je velmi výhodné uzavírat smlouvy na dobu určitou, lépe se jim totiž organizuje práce. V případě potřeby se zaměstnavatelům snadněji snižuje počet zaměstnanců a levněji. Není potřeba vyplácet odstupné.

  • Často tak mladé ženy pracují na základě smlovuy na dobu určitou. Smlouva na dobu určitou však končí uplynutím času, i když je v daný okamžik zaměstnankyně těhotná.
  • Uplynutím sjednané doby pracovní poměr končí, těhotenství zaměstnankyně na to nemá vliv. Těhotná žena tak není po skončení sjednané doby již v pracovním poměru. Při splnění zákonných podmínek však bude pobírat nemocenskou i mateřskou, a to z důvodu právě ochranné doby.

Nemocenská po skončení zaměstnání

Těhotné zaměstnankyně, kterým skončí pracovní smlouva na dobu určitou, nemusí mít strach, že budou během těhotenství bez finančních prostředků.

  • Když je totiž tato budoucí maminka uznána práce neschopnou, tak bude mít nárok na nemocenskou. Nemocenskou bude tedy pobírat, i když ji skončila pracovní smlouva. Pro přiznání nemocenské z posledního zaměstnání na dobu určitou je potřeba nastoupit na nemocenskou v ochranné lhůtě, která činí 7 dní od skončení pracovního poměru.
  • Prvních 21 dní však náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel a teprve poté nemocenské dávky.
  • Proto je vhodné nastoupit na nemocenskou ještě před uplynutím pracovní smlouvy na dobu určitou, aby těhotná zaměstnankyně dostávala náhradu mzdy od svého zaměstnavatele. Nemocenskou by následně vyplácela OSSZ.

Na rodičovské dovolené se nemocenská nepobírá

V životě dochází k situacím, že maminka na rodičovské dovolené onemocní. V tomto případě však nemá žena nárok na nemocenskou. Pobírá totiž mateřskou nebo rodičovský příspěvek. V případě, že onemocní nezaměstnaná žena, která pobírá rodičovský příspěvek (ihned od narození dítěte), tak rovněž nemá nárok na nemocenskou, neboť nemocenská je dávka, která nahrazuje chybějící příjem ze zaměstnání z důvodu nemoci. Občané v evidenci na úřadu práce nesplňují podmínku pro výplatu nemocenských dávek.

Nemocenská na druhé dítě

Když je zaměstnankyně nemocná nebo v rizikovém těhotenství na druhé dítě a má se již vrátit do zaměstnání po návratu z rodičovské dovolené na první dítě, tak již v den návratu do práce bude mít nárok na nemocenskou, pokud ještě nesplňuje podmínku nároku na mateřskou.

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenské dávky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí