Nákupy se nám prodraží

štítky Daně Nakupování čtení na 3 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Zvýšení obou sazeb DPH o 1 % nám prodraží každodenní nákupy, vyšší sazby DPH budou rovněž vytvářet inflační tlaky, což jistě není příznivé pro kupní sílu našich mezd a naše úspory. Zvýšení DPH se tak dotkne rodinných peněženek více, než si mnozí občané připouští.

Pro všechny vyspělé země světa je DPH velmi důležitou daní, pro většinu státních pokladen dokonce tou nejdůležitější. Zpravidla je totiž daňový výnos z DPH nejvyšší po povinném pojistném (sociální a zdravotní pojištění dohromady).

  • Většina členských zemí EU má problémy s rostoucím zadlužením, a proto zvyšovala v posledních letech daňové zatížení. Stoupaly především nepřímé daně, což je nepříjemné pro firmy i občany, ale pořád lepší než zvyšování přímých daní.
  • Zvýšení přímých daní snižuje čistou mzdu nebo čistý zisk zaměstnancům a podnikatelům. Vliv na naše peněženky je tedy ihned viditelný. U DPH tomu tak není. Vliv je nepřímý. Zdraží se zboží a služby. To je pro většinu občanů více přijatelné.
  • Více jak 10 let nezvyšovaly DPH pouze země s relativně nízkým zadlužením, jejichž ekonomika dobře funguje. To je příklad Lucemburska, Dánska, Rakouska, Švédska nebo Německa. Některé země zvýšily DPH i opakovaně, např. Maďarsko zvýšilo během posledních 4 let sazbu DPH z 20 % na 27 %.

V mimoevropských zemích je DPH nižší

Souhrnná daňová kvóta v zemích EU je vyšší než ve vyspělých mimoevropských zemích (Japonsku, Kanadě, USA, Koreji či Austrálii). Nejvyšší rozdíly jsou ve výši odvodů zaměstnanců, zaměstnavatelů a OSVČ na povinném pojistném. Poté následuje DPH. V mimoevropských zemích jsou sazby DPH podstatně nižší. V uvedených zemích nepřesahuje základní sazba DPH 10 %. V USA sice není DPH stanovena zákonem, ale je zavedena prodejní daň, která se v jednotlivých amerických státech liší a je nižší než 10 %.

V členských zemích EU se základní sazba DPH pohybuje od 15 % (Lucembursko) po 27 % (Maďarsko). Základní 21% sazba DPH tak řadí Česko přibližně do poloviny pomyslného žebříčku. Nižší 15% sazba DPH je však v Česku nejvyšší z členských zemí EU.

Zvýšení DPH rodinná peněženka pocítí

Zvýšení snížené sazby DPH z 14 % na 15 % a základní sazby DPH z 20 % na 21 % pocítí rodinná pokladna při každodenním nákupu. Ze zvýšení DPH nemá radost ani naše peněženka, ani úspory a investice. Porazit příští rok inflaci nebude rozhodně snadné. Finanční plánování a starost o rodinné finance jsou naprostou nutností. I v příštích letech je totiž nutné počítat s vyšší inflací, která je osvědčeným lékem na vysoké zadlužení vyspělých zemí světa.

  • Každý nákup bude dražší. Za zboží se základní sazbou DPH, které stálo v roce 2012 1 200 Kč (DPH je 200 Kč) se zdraží na 1 210 Kč (833 Kč × 1,21). Výpočet je pouze orientační, počítáme, že se cena zboží zvýší právě pouze o zvýšení DPH. Někteří obchodníci sníží svoji marži, jiní naopak zdraží ještě více. Obdobná situace bude u zboží podléhající snížené sazbě DPH.
  • Rodiny, které budou mít stejný příjem jako v roce 2012 tak klesne v roce 2013 životní úroveň, protože si za svoji mzdu koupí méně zboží.
  • Firmy, které nevyváží své zboží do zahraničí, musí tedy počítat s nižší poptávkou. Lidé budou mít méně peněz a zboží bude dražší. Zvýšení DPH tak na nás dolehne, ať už přímo nebo nepřímo. Vyšší DPH pocítí firmy i domácnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Finance a rok 2013

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí