Důchodový trend? Posilování vlastní zodpovědnosti

štítky Investice Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Důchodová reforma reaguje na nepříznivé demografické změny. Posiluje vlastní zodpovědnost za životní úroveň v penzi. Ať už do II. pilíře vstoupíme či nikoliv.

Oblast důchodového pojištění prošla v posledních letech v Česku značnými změnami. Výrazně se postupně prodlužuje důchodový věk, každoročně se mění od ledna výpočet důchodu, omezují se pozůstalostní důchody, zpřísňují se podmínky při přiznání důchodu atd. Všechny tyto změny posilují vlastní odpovědnost občanů za životní úroveň v penzi. Čím jsme mladší, tím více bude náš životní standard v penzi záviset na tom, kolik peněz jsme si naspořili v II. pilíři nebo ve vlastních finančních produktech. Státní penze bude v následujících letech klesat.

Investujme a spořme

Většině občanů je jasné, že vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji a rostoucímu zadlužení, bude státní penze klesat. Spoření a investování jsou nutností. To však neznamená, že kvůli myšlenkám na budoucnost si přestaneme užívat přítomnost. Odhadnout budoucnost bylo a bude velmi těžké. Jak se správně finančně zabezpečit na penzi je těžká otázka. Rozhodně bychom k ní neměli přistupovat lehkovážně. Vyspělé země nebudou mít v budoucnu peníze a úroveň státních penzí bude klesat. Stačí několik legislativních změn a nemusí se ani měnit výpočet důchodu a výsledná penze bude nižší.

Kdy do státního důchodu?

Vstup či nevstup do II. důchodového pilíře nebude mít vliv na přiznání státního důchodu. I občané, kteří vstoupí do II. pilíře budou dostávat státní důchod při dosažení důchodového věku a získání potřebné doby pojišětní (po roce 2018 je nutné získat 35 let pojištění). Důchodový věk se liší dle roku narození a liší se pro muže i ženy. Ženy, které se však narodili v roce 1977, mají stejný důchodový věk (67 let) jako muži stejného data narození, a to bez ohledu na počet vychovaných dětí.

  • Občané, kteří vstoupí do II. důchodového pilíře, budou však mít nižší státní důchod než občané, kteří do II. pilíře nevstoupí. Rozdíl však nebude příliš velký. Změní se pouze zápočet za každý rok pojištění ze 1,5 % na 1,2 %.
  • Navíc účast v dobrovolném spoření v II. důchodovém pilíři nebude mít žádný negativní dopad na výpočet invalidního důchodu nebo pozůstalostních důchodů.

Proč budeme mít nižší důchod?

Ať už se rozhodneme do II. důchodového pilíře vstoupit či nikoliv, tak je potřeba při finančním plánování rodiny počítat:

  • Že poroste pravděpodobnost odchodu do předčasného důchodu z důvodu postupného důchodového věku. Mnoho profesí a činností nepůjde v 67 letech (nebo později) vykonávat. Řešením bude předčasný důchod, což však bude znamenat nižší měsíční penzi. Bez vlastních úspor přitom odchod do předčasného důchodu nebude možný.
  • Rodinné výdaje na zdravotní péči budou stoupat. V současné době je míra spoluúčasti v Česku jedna z nejnižších z vyspělých zemí světa. Již nyní ve zdravotnictví chybí prostředky. Nejvíce peněz za léky a zdravotní péči přitom utrácí penzisté.

Petr Gola

Další články k tématu Důchodová reforma

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí