Do Krkonoš, nebo někam jinam?

štítky Cestování Nakupování Stalo se čtení na 4 minuty

foto: ilustrační fotografie

Česká republika nabízí milovníkům zimních sportů hned několik alternativ, jak a kde strávit zimní dovolenou. Jako v mnoha případech je jedním z rozhodujících faktorů cena. Je potřeba si uvědomit, že s dovolenou na horách nejsou spjaty pouze náklady na ubytování, ale také řada další poplatků. O jaké poplatky se jedná?

Pokud se rozhodnete strávit zimní dovolenou na českých horách, velké množství informací naleznete na webových stránkách, které poskytují informace o podmínkách lyžování v daných lokalitách. Snadno si můžete nalézt také informace o možnostech ubytování. Toto hledání však zabere nějaký čas. Leckdy se ale může vyplatit a to díky nabídce slevových portálů. Nicméně ve většině případů se jedná o nabídku pouze pro dvě osoby. Rodina s dětmi tak skutečně musí spoléhat na vlastní hledání na internetu, nebo na nabídky cestovních kanceláří.

Pobyt v Krkonoších

Nejznámějším střediskem zimních sportů v České republice je Špindlerův Mlýn. Kromě podmínek pro sjezdové a běžecké lyžování, nabízí středisko dodatečné služby v podobě večerního lyžování, zimní pěší turistiky, dětské lyžařské školy, snowboardové školy či opravny a půjčovny lyží a další.

Cena ubytování ve Špindlerově Mlýně se odvíjí samozřejmě od typu ubytovacího zařízení. Nejste-li příliš nároční, můžete zvolit menší penzion, kde se cena za jedno lůžko pohybuje od cca. 300 Kč výše. V hotelu je cena v průměru dvakrát až třikrát vyšší. Výše ceny je dále odvislá i od termínu vašeho pobytu. Nejvyšší ceny jsou v období mezi Vánocemi a Novým rokem, kdy se ceny téměř zdvojnásobí.

Skiareál je vybaven pěti lanovkami a jedenácti vleky. Celková délka sjezdových tratí je téměř 25 km, v případě běžeckých tratí je délka 85 km. Pro děti tu jsou k dispozici dva parky. Základní ceny skipasů jsou uvedeny v tabulce.

Nižší cenu můžete získat koupí 1 – 7 denní jízdenky přes internet. Jeden den vás pak v hlavní sezóně vyjde na 670 Kč a děti 440 Kč.

Pokud nejste zdatnými lyžaři, nebo s lyžování teprve začínáte, nabízí se vám možnost využít služeb lyžařských škol. Ve Špindlerově Mlýně jich působí hned několik. Nabízejí jak výuku skupinovou, tak individuální. Výjimkou není ani dětská lyžařská škola. Cena za individuální výuku pro jednu osobu na dvě hodiny se pohybuje v rozmezí 1 200 Kč až 1 350 Kč. Za jednu hodinu lekce lyžování pro své ratolesti zaplatíte cenu 400 Kč za jednu hodinu. Do lyžařské školy můžete přihlásit i ty úplně nejmenší a to za cenu 500 Kč na hodinu.

Nemáte-li vlastní lyžařské vybavení, můžete si ho půjčit a to na jeden a více dní. Cena za kompletní lyžařské vybavení pro dospělého se pohybuje od 350 Kč na 1 den do 1 750 Kč za 6 dní. Za každý další den je účtován poplatek až 265 Kč. Půjčení dětského vybavení vás vyjde na 240 Kč na jeden den až 1 180 Kč za šest dní. Každý další den je zpoplatněn částkou až 180 Kč. Půjčovny umožňují vypůjčené věci pojistit proti jejich poškození nebo zničení.

Jelikož provozovatelé lyžařských škol a půjčoven jsou většinou jedna a tatáž osoba, můžete si vybrat z řady zvýhodněných balíčků. Za vámi zvolené kombinace např. dvě hodiny výuka a půl denní vypůjčení vybavení můžete získat cca. 5 % slevu z celkové ceny. Pokud si navíc služby objednáte předem, získáte další slevu a to ve výši 10 %. Dalším zvýhodněním jsou slevové karty na různé služby a aktivity ve Špindlerově Mlýně zdarma.

Více informací ke Skiareálu Špindlerův Mlýn můžete získat na: www.skiareal.cz

S cestovní kanceláří nebo bez ní?

Modelový příklad

Předpokládejme, že čtyřčlenná rodina s dětmi šest a patnáct let chce odjet na hory na sedm nocí a to v první polovině března 2013.

V nabídce cestovních kanceláří nalezneme např. ubytování v Peci pod Sněžkou ve dvojlůžkovém pokoji s dvěma přistýlkami a polopenzí v cenové relaci od 17 000 Kč, doprava vlastní.

Pokud si však tuto dovolenou rozhodnete vyřídit sami, tak cenu můžete snížit až cca. na 12 000 Kč. Cenu můžete dále snížit také výběrem méně známé lokality. Např. v Harrachově se ceny za ubytování s polopenzí pohybují od 8 000 Kč.

Ceny, které jsou zde uvedeny, jsou ceny za tzv. „first minute“, tedy při včasném objednání ještě před začátkem sezóny.

Jaké jsou náklady na dopravu?

Praha – Pec pod Sněžkou

  • vzdálenost 177 km, celkem tedy tam a zpět 354 km
  • cena: 840 Kč

Plzeň – Pec pod Sněžkou

  • vzdálenost 272 km, celkem tedy tam a zpět 474 km
  • cena: 1 260 Kč

Brno – Pec pod Sněžkou

  • vzdálenost 237 km, celkem tedy tam a zpět 544 km
  • cena: 1 140 Kč

Ústí nad Labem – Pec pod Sněžkou

  • vzdálenost 226 km, celkem tedy tam a zpět 452 km
  • cena: 1 060 Kč

Šárka Pešková

Další články k tématu Zimní dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí