Pro nákup nemovitosti do podnikání jsou tu podnikatelské hypotéky

štítek Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokud potřebujete financovat nákup nemovitosti, nebo potřebujete finanční prostředky na cokoli jiného a máte ve vlastnictví nemovitost, pak je tu pro vás podnikatelská hypotéka. Ne všechny banky však tyto hypotéky poskytují.

Podnikatelská hypotéka je účelový úvěr, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Prostředky, které vám banka poskytne, můžete využít k libovolnému účelu. Jestliže se úvěr rozhodnete využít ke koupi, výstavbě, rekonstrukci nebo přestavbě nemovitosti či k refinancování stávajícího hypotečního úvěru na daný účel, banka vám nabídne výhodnější podmínky financování.

Nabídka bank

Česká spořitelna

V případě financování u České spořitelny máme na výběr ze čtyř typů hypotečních úvěrů:

Komerční hypotéka

Komerční hypotéka je určena pro financování nemovitosti pro vlastní podnikání a to až do 15 mil. Kč s maximální dobou splatnosti 15 let. Hypoteční úvěr je zajištěn jednak zástavním právem k nemovitosti, jednak směnkou.

Business hypotéka

Jedná se o hypoteční úvěr určený fyzickým osobám, které mají v plánu financovat nemovitost k pronájmu i vlastnímu podnikání. Úvěr je poskytován až do výš 20 mil. Kč. Povolená maximální doba splácení je 15 let.

Hypotéka GLOBAL

Tento úvěr je určen pro firmy založené za účelem stavby nebo opravy nemovitosti. Hypotéku mohou využít i cizinci podnikající na území ČR. Je určena k financování nemovitosti na pronájem, prodej nebo bydlení. Banka nestanovuje maximální limit objemu hypotečního úvěru. Doba splácení je omezena na 15 let.

Hypotéka – projektové financování

Hypotéka je využívána pro financování developerských projektů. Využít ji mohou jak developerské firmy, tak firmy a podnikatelé, jejichž zájem je koupě, výstavba či oprava nemovitosti k dalšímu prodeji nebo pronájmu. Banka je schopna poskytnout úvěr až do výše 200 mil. Kč.

Fio banka

Stejně jako v předešlých případech banka na svých internetových stránkách informuje o možnosti financování formou hypotečního úvěru, ať už se jedná o developerské projekty či neúčelové financování se zástavou nemovitosti, ale pro získání bližších informací odkazuje na pracovníky banky. Poskytnuty jsou pouze obecné informace.

Komerční banka

Komerční banka poskytuje dva typy hypotečních úvěrů:

Hypoteční úvěr v české nebo cizí měně

Komerční banka je schopna svým klientům – podnikatelům poskytnou hypoteční úvěr v české nebo cizí měně. Úvěr je určen především a hlavně na financování nemovitosti. Účelovost využití banka zpětně zkoumá. Výše úvěru je omezena jednak možnostmi klienta splácet svůj závazek vůči bance, jednak výší investice a hodnotou zastavované nemovitosti. Peníze z úvěrového účtu můžete vyčerpat jednorázově, nejdéle do šesti měsíců od podpisu úvěrové smlouvy, nebo postupně a to po dobu 24 měsíců od podpisu smlouvy o úvěru. Měny, ve kterých lze úvěr čerpat, jsou kromě českých korun také EUR, USD a CHF. Úvěr je splácen v měsíčních či čtvrtletních splátkách.

Developerské financování

Dále Komerční banka umožňuje financování developerských projektů, ať už se jedná o komerční budovy nebo bytové domy.

Raiffeisenbank

Produktová nabídka Raiffeisenbank v oblasti hypotečního financování podnikatelů zahrnuje pouze jeden produkt. Jedná se o tzv. Podnikatelskou hypopůjčku.

Podnikatelská hypopůjčka

Podnikatelskou hypopůjčku mohou využít podnikatelé a společnosti s ručením neomezeným. Podmínkou je podnikatelská historie alespoň 12 měsíců a roční tržby ve výši od 500 tis. Kč do 50 mil. Kč. Hypopůjčka je poskytována v objemu od 300 tis. Kč do 3 mil. Kč. Shválená částka úvěru je klientovi vyplacena na jeho běžný, ze kterého pak dochází k e splácení úvěru. To probíhá formou anuitních splátek po dobu 5 až 15 let. Klienti mají možnost předčasného splacení a provedení mimořádné splátky. Úvěr je zajištěn jak zřízením zástavního práva k nemovitosti, tak blankosměnkou.

Volksbank

Volksbank podnikatelům a malým firmám nabízí možnost financování nemovitostí určených k prodeji či k pronájmu. Nemovitosti určené k prodeji je možné financovat až do výše 70 % zástavní hodnoty. Hypoteční úvěry je možné čerpat buď českých korunách, nebo v EUR.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí