Daňový řád a promlčecí doba

štítky Daně Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Od ledna 2011 vstoupil v platnost daňový řád, který nahradil zákon o správě daní a poplatků. Daňový řád sice neupravuje přímo daňovou povinnost plátců daně, ale významným způsobem upravuje vztahy mezi plátci daní a správcem daně.

Daňový řád upravuje např. splatnost daní, promlčení daní, lhůty pro platbu daně, pravomoci správce daně aj. Daňový řád celý daňový systém zjednodušil. Daňový řád má přesnou definici prekluzivních lhůt pro doměření daně. Dle daňového řádu je lhůta pro doměření daně tříletá. V minulosti se často prekluzivní lhůta dle zákona o správě daní a poplatků vykládala jako 3+1 a prakticky se počítalo se čtyřletou lhůtou pro doměření daně.

Lhůta pro doměření daně

V § 148 daňového řádu je stanoveno, že daň nelze stanovit po uplynutí lhůty pro stanovení daně, která činí 3 roky. Prekluzivní lhůta pro doměření daně začíná běžen poslední den pro podání daňového přiznání. Lhůta pro stanovení daně počne běžet dnem, v němž uplynula lhůta pro podání řádného daňového tvrzení, nebo v němž se stala daň splatnou, aniž by zde byla současně povinnost podat řádné daňové tvrzení.

Praktický příklad

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2012 musí být podáno do 2. dubna 2013 a tímto dnem tedy začíná běže lhůta pro doměření daně za rok 2012. Tato tříletá lhůta tedy běží až do 1. dubna 2016.

 

Šestiletá lhůta pro výběr daní

U daní je rozdíl mezi lhůtou pro doměření daně a pro výběr daně. Lhůta pro výběr již vyměřené daně je šestiletá a dá se prodlužovat.

Individuální žádost o prominutí daně není možná

Individálně si požádat o prominutí daně již není možné. V roce 2010 si mohli plátci daně požádat o prominutí daně z důvodu odstranění tvrdosti (např. byli postiženi záplavou, nepříznivým zdravotním stavem…).

Odvolání nemá odkladný účinek

Jestliže např. firma obdrží od finančního úřadu platební výměr a proti jeho vydání se odvolá, tak přesto musí tento platební výměr v určené lhůtě uhradit. Odvolání nemá dle daňového řádu odkladný účinek.

Daň není třeba hradit před splatností

Daně se nemusí dle ustanovení daňového řádu platit před splatností. Ještě v roce 2010 musely firmy platit daně v třídenním předstihu, aby se nedostaly do problémů a byl dostatek času na bankovní převody. Nyní mají plátci daně o pět dní více času. Stačí zadat příkaz k úhradě v den splatnosti daně. Současně však je potřeba počítat s vysokými pokutami za opožděné podání samostného daňového přiznání (nejméně 500 Kč).

Petr Gola

Další články k tématu Promlčecí lhůty

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí