Registrační povinnosti OSVČ

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každoročně stoupá počet občanů, kteří se rozhodnou pro samostastnou výdělečnou činnost. Třeba pouze pro přivýdělek při zaměstnání, mateřské nebo rodičovské dovolené nebo studiu. Podnikající maminka není v Česku žádnou zvláštností. Internet zvýšil výdělečné možnosti a počet osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) každoročně stoupá.

Podnikat a být OSVČ může začít každý, chce to jen odvahu a nápad. Administrativy se není potřeba bát. Začátek vlastní výdělečné činnosti přináší řadu zákonných povinností. Splnit je lze však během pár dní. Podmínky pro samostatnou výdělečnou činnost se v Česku rozhodně zlepšují.

Mějme nejprve podnikatelský plán

Před samotným zahájením samostatné výdělečné činnosti je potřeba si v klidu v předstihu všechno promyslet. Mít vlastní podnikatelský plán a záměr. Všechno důsledně naplánovat a počítat s různými variantami vývoje podnikání. Každá samostatná výdělečná činnost je náročná a nese s sebou riziko. Proto je určitě v některých případech výhodné začít s provozováním samostatné výdělečné činnosti ještě třeba při zaměstnání. Zjistit, zdali se skutečnost příliš neliší od našich plánů a vizí. Když se podnikání více rozjede, tak lze zaměstnání rychle ukončit a věnovat veškerou energii pouze podnikání. Začátek samozřejmě je velmi náročný, skloubit práci v zaměstnání a samostatnou výdělečnou činnost není snadné, ale máme jistotu, že v případě neúspěchu nebudeme bez finančních prostředků. Tento potřebný klid a „jistota“ se může následně pozitivně projevit i ve výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Vybíráme výdělečnou činnost

Prvním krokem je samozřejmě výběr samostatné výdělečné činnosti a místo výkonu činnosti. Pro některé živnosti se musí splnit potřebné odborné předpoklady, nemůže je tedy provozovat každý (jedná se o řemeslné, vázané a koncesované živností). U vázaných živností je potřeba splnit požadovné vzdělání a praxi, obdobná situace je u řemeslných živností a koncesovaných živností. U volné živnosti, kterou můžeme provozovat pro více než 80 oborů, však nepotřebujeme žádnou odbornou ani jinou speciální způsobilost. Pro všechny živnosti je však potřeba splnit všeobecné podmínky:

  • dosáhnout věku minimálně 18 let
  • být způsobilý k právním úkonům
  • bezúhonnost 

Všeobecné podmínky jsou tedy lehce splnitelné a získat volnou živnost není nijak náročné.

Když nepotřebujeme živnostenské oprávnění

Ne pro každou samostatnou výdělečnou činnost však potřebujeme živnostenské oprávnění.

Např. hudebníci, spisovatelé, autoři, herci či sportovci nepotřebují žádné oprávnění. Naproti tomu tlumočníci či advokáti potřebují vlastní speciální oprávnění.

Ať však vykonáváme jakoukoliv z uvedených činností, pro daňové účely a platby pojistného budeme považováni za OSVČ (osobu samostatně výdělečně činnou). Vůči finančnímu úřadu, OSSZ a zdravotní pojišťovně mají tyto OSVČ stejné povinnosti jako řemeslní živnostníci.

Návštěva živnostenského úřadu

V případě, že se potřebuje pro danou samostatnou výdělečnou činnost živnostenské oprávnění, tak je nutné navštívit libovolný živnostenský úřad. Není potřeba navštívit živnostenský úřad dle místa bydliště. Kdo není spokojen s chováním místního živnostenského úřadu, může klidně zajet do jiného města.

Za výpis z živnostenského rejstříku, který nahradil dřívější živnostenské listy, se platí prvotní správní poplatek 1 000 Kč (následně již pouze 500 Kč).

 

Registrace k daním a pojištění

Všechny OSVČ se musí po zahájení výdělečné činnosti registrovat k daním a platbě pojistného. Je tedy potřeba splnit oznamovací povinnost na finančním úřadě, okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) a příslušné zdravotní pojišťovně. Všechny tyto kroky lze splnit vyplněním Jednotného registračního formuláře na živnostenském úřadě. Nesplnění registrační povinnost přináší značné sankce.

Za nesplnění registrační povinnosti lze např. dostat pokutu od zdravotní pojišťovny 10 000 Kč, při opakovaném nesplnění až 20 000 Kč. 

Při provedení registračních povinností a zahájení samostatné výdělečné činnosti je zapotřebí počítat s platnou sociálního a zdravotního pojištění a daní. Pro správný výpočet všech daňových povinností je potřeba vést účetnictví, daňovou evidenci nebo evidenci příjmů. Podmínky pro platbu pojistného se liší, zdali je samostatná výdělečná činnost hlavním nebo vedlejším zdrojem příjmu.

Petr Gola

Další články k tématu Začínáme podnikat

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí