Pracuji pouze na dohodu, s čím mám počítat?

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Občané, kteří pracují pouze na základě dohody o provedení práce, musí počítat hned s několika problémy, na které je potřeba pamatovat.

U dohody o provedení práce je rozhodující, zdali měsíční odměna překročí 10 tisíc Kč či nikoliv. V případě, že nepřekročí odměna 10 tisíc Kč, tak se z odměny o provedení práce, která je častější, než dohoda o pracovní činnosti, již neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Občan pracující v daném měsíci pouze na základě dohody o provedení práce, tak není v tomto případě nemocensky pojištěn.

Co to znamená?

  • Uvedená doba se nezapočítává do doby pojištění pro výpočet důchodu.
  • Nevzniká v daném období nárok na nemocenské dávky (mateřskou, nemocenskou či ošetřovné).

Pracovat v daném měsíci pouze na základě dohody o provedení práce s odměnou do 10 tisíc Kč je tedy z tohoto pohledu velmi nevýhodné. Dohodu s nižší odměnou by měli využívat především studenti, penzisté, ženy na mateřské či rodičovské dovolené nebo občané, kteří již mají svůj pojistný vztah vyřešený ze svého hlavního zaměstnání nebo podnikání.

Platbě zdravotního pojištění se nevyhne

Platba zdravotního pojištění je v Česku povinná. Všichni občané s trvalým pobytem na území Česka jsou zdravotně pojištění a musí tedy plati zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění tedy musí být zaplaceno z hrubé mzdy nebo u OSVČ formou měsíční zálohy na zdravotním pojištění. Další možností je, že zdravotní pojištění je placeno státem (např. za studenty, penzisty, ženy na mateřské či rodičovské dovolené). Jestliže není splněna ani jedna z těchto podmínek, což je případ občana v daném měsíci pracujícího pouze na dohodu o provedení práce s odměnou do 10 000 Kč, tak si musí zdravotní pojištění zaplatit občan sám. V daném měsíci, kdy pracuje pouze na základě dohody o provedení práce, je totiž v registru zdravotní pojišťovny veden jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a má tedy povinnost zaplatit zdravotní pojištění ve výši 1 080 Kč (13,5 % z minimální mzdy 8 000 Kč).

Pozor na doplatek z ruky

Zavedení limitu 10 tisíc Kč pro odvod povinného pojistného z dohody o provedení práce v praxi přináší případy, kdy zaměstnavatelé uzavřou oficiálně dohodu provedení práce např. na odměnu 9 500 Kč, a zbytek částky je doplacen z ruky, aby zaměstnavatel nemusel odvést povinné pojistné (34 % z hrubé mzdy).

  • Tento postup však není pro zaměstnance v žádném případě výhodný, pokud nemá vyřešen svůj pojistný vztah vůči zdravotní pojišťovně. Zdravotní pojištění bude muset stejně sám uhradit ve výši 1 080 Kč. Protože se mu v tomto případě odpracovaná doba nebude započítávat pro výpočet důchodu, tak může být v budoucnu problémy se získáním potřebné doby pojištění pro výpočet důchodu. Řešením je dobrovolné důchodové pojištění, které činí 1 760 Kč měsíčně. Vzhledem k uvedeným částkám a nižší legislativní ochraně je tedy lepší vždy pracovat na základě dohody o provedení práce při přivýdělku.
  • Právě přivýdělek k zaměstnání, podnikání, studiu nebo důchodu je však dohoda o provedení práce ideální.

Petr Gola

Další články k tématu Jak na dohody?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí