Díky hypotéce zaplatíte nižší daně

štítky Daně Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Hypotéční úvěr a úvěr ze stavebního spoření umožňují si snížit základ daně o zaplacené úroky. Tuto možnost žádný jiný úvěr nenabízí. V současné době lze snížit základ daně o zaplacené úroky až do výše 300 tisíc Kč.

Možnosti odpočtu zaplacených úroků z úvěru ze stavebního spoření nebo úroků z hypotéčního úvěru poskytnutného bankou jsou upraveny v § 15 zákona o dani z příjmu.

  • Zaplacení 40 tisíc Kč na úrocích z hypotéčního úvěru v roce 2012 přineslo daňovou úsporu ve výši 6 000 Kč (15 % ze 40 000 Kč).
  • O zaplacené úroky se nesnižuje daňové povinnost během roku. Vždy pouze jednou ročně v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování, které provádí zaměstnavatel. Jestliže roční zúčtování provádí za zaměstnance zaměstnavatel, tak je potřeba mzdové účetní doručit včas potvrzení o zaplacených úrocích. Za uplynulý rok vždy do 15. února následujícího roku. I zaměstnanci však mohou daňové přiznání podat sami dobrovolně. Jestliže si snižují základ daně o více nezdanitelných položek, jako např. o odpočet úroků, tak je lepší si daňové přiznání podat individuálně. Na zajištění všech podkladů bude totiž více času. Až do konce března.
  • Pro uplatnění odpočtu z úvěru zasílání banky nebo stavební spořitelny včas potřebné potvrzení.

I daňová reforma počítá s odpočtem úroků

Přestože se již několikrát plánovalo, že již nebude umožněn odpočet úroků, tak s touto variantou počítá i daňová reforma.

  • Daňová reforma, která byla odložena na rok 2015, počítá se snížením odpočtu na 80 tisíc Kč. To je pro většinu rodin dostačující limit. Protože většina občanů se vejde do limitu 80 tisíc Kč na úrocích ročně, tak se toto legislativní opatření věštiny občanů nedotkne. Pouze občané pořizující velmi drahé nemovitosti si nebudou moci snížit základ daně o takovou částku jako v letošním roce.
  • Navíc daňová reforma počítá se zvýšením sazby daně z 15 % na 19 %. I když se změní způsob výpočtu daňové povinnosti, tak pro snížení základu daně o zaplacené úroky vyšší sazba daně z příjmu fyzických osob znamená, že občané si při stejné částce sníží základ daně o vyšší částku. V roce 2011 odpočet úroků ve výši 50 tisíc Kč přináší daňovou úsporu 7 500 Kč (50 000 Kč × 15 %). Po nabytí účinnosti daňové reformy by daňová úspora činila 9 500 Kč (50 000 Kč × 19 %).

Nižší daně je potřeba při čerpání hypotéky zohlednit

Přestože rodina při nákupu nemovitosti na hypotéční úvěr zaplatí v souhrnu více, než kdyby koupila nemovitosti hotově, tak není tento rozdíl tak vysoký, jak se na první pohled zdá. Zaplacené úroky totiž při splnění zákonných podmínek snižují daňovou povinnost. Při plánování hypotéčního úvěru je tedy správné zohlednit i tento aspekt. Aby však zaplacené úroky snížily daňovou povinnost, tak je potřeba splnit zákonné podmínky.

Poplatníkovi sníží základ daně zaplacené úroky z úvěru, kterým je řešena bytová potřeba poplatníka. V praxi tak lze odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření, úroky z hypotéčního úvěru poskytnutého bankou (i zahraniční), z úvěru poskytnutého stavební spořitelnou. Definice bytové potřeby je uvedena v § 15 zákona o dani z příjmu. Vždy lze odečíst pouze zaplacené úroky z úvěru, nikoli splátky jistiny úvěru. Nákup rekreační nemovitosti je tedy jedním ze základních případů, kdy nelze si snížit daňovou povinnost o zaplacené úroky.

Petr Gola

Další články k tématu Pořizujeme bydlení

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí