Můj dům, můj hrad

štítky Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hypotéka je veliký finanční závazek. Někteří lidé však chtějí být neustále svobodní, mít volné ruce. Věčný život v pronájmu však není řešením, v předdůchodovém věku nemusí být snadné si zajistit nájemní bydlení. Ve vlastním bytě či domě jednoznačně platí, že můj dům = můj hrad.

Někteří občané si neumí představit, že budou splácet hypotéku 20 nebo dokonce 30 let. Dobrá hypotéka odpovídající rodinné finanční situaci je však jeden z mála dobrých úvěrů. Zvláště pokud cena vybrané nemovitosti je přiznivá a pořizovaný byt či dům velmi hezký. Vlastní bydlení na hypotéku je určitě správnou volbou. Třeba již co nejdříve po nástupu do prvního zaměstnání.

Nikde se necítíme tak doma jako ve vlastním

Nabídka podnájmů je široká. Jako podnájemníci si můžeme více vybírat. Ale ruku na srdce, většina z nás se nikdy v podnájmu necítí tak dobře jako ve svém. „Když nám byt nebo dům říká pane“. Pocit vlastnictví je velmi příjemný, zlepšuje nám náladu. Máme pocit, že se vždy máme kam vrátit. Vlastní domov je zkrátka vlastní domov. Hypotéka se vyplatí i z důvodu větší radosti ze života a štěstí. Ve vlastní nemovitosti můžeme provádět jakékoliv úpravy. Během roku můžeme několikrát změnit design a vzhled. Je to jenom na nás. I když budeme pořát bydlet ve stejném bytě nebo domě, tak se budeme cítit pořád „nově“. V podnájmu takové možnosti nemáme. Při bydlení ve vlastní nemovitosti zkrátka platí „můj dům, můj hrad“.

Kvůli hypotéce nemusíme „živořit“

Někteří mladí lidé mají z hypotéky obavy. Nezbude nám již na zábavu. Veškeré peníze spolkne hypotéka. Ve skutečnosti tomu tak však není. Zpravidla se totiž rodiny, které splácí hypotéku, chovají finančně zodpovědněji. Nekupují zbytečnosti. Pravidelně sestavují rodinný rozpočet a plánují dopředu. Nákupy jsou organizovanější a disciplinovanější. Navíc se ušetří na nájemném. V praxi tak životní úroveň mladého páru, který splácí hypotéku, klesá méně oproti jejich kamarádům bez závazku, než by se na první pohled zdálo. Díky hypotéce jsme zodpovědnější a našetříme si i na zábavu. Mnohdy lidé s hypotékou berou daleko vážněji i práci, více se snaží, aby si zajistili vyšší příjem. Závazek formou hypotéky může být hnacím motorem pro nastartování kariéry.

Nákup v hotovosti je téměř nemožný

Málokterému mladému páru se podaří zaplatit nákup vysněného bytu či domu v hotovosti. Hypotéka je tak možností, jak si splnit své sny a ještě se chovat finančně zodpovědně. Při čerpání hypotéčního úvěru můžeme bydlet ve svém bytě nebo domě poměrně brzy po nástupu do prvního zaměstnání. Čím dříve bydlíme ve svém, tím více šetříme náklady za podnájem. Mladí lidé, kteří čerpají brzy hypotéku, se potom chovají finančně zodpovědněji dříve než vrstevníci. Získají finanční náskok. Splácení hypotéky je ještě více sblíží, více společně plánují a organizují.

Vybíráme nejenom nemovitost, ale i hypotéku

Výběru nemovitosti věnují všichni dostatek času. Mladé páry mnohdy vyloženě baví chodit s realitním makléřem od jedné nemovitosti k druhé a značit si plusy a mínusy. Plánovat, co by se dalo změnit a jak. Informovat se na případné sousedy. Stejně důkladně jako se vybírá nemovitost je však potřeba vybírat hypotéku. Všechny banky působící na trhu nabízí hypotéční úvěry. Rozdíly v celkové ceně hypotéky mohou být velmi výrazné. Stejně tak jako přístup k částce hypotéky. Někdy lze získat i hypotéku na 100 % ceny nemovitosti. Samozřejmě platí, že čím vyšší hypotéka do ceny nemovitosti, tím je dražší. Navíc s vyřízením hypotéky jsou spojeny různé poplatky. Do celkových nákladů na hypotéku je nutné zahrnout všechny tyto aspekty. Při výběru hypotéky se vyplatí spolupracovat se skutečným odborníkem, který dokáže najít nejlevnější řešení.

Petr Gola

Další články k tématu Pořizujeme bydlení

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí