Nejlevnější varianta, jak ušetřit na energiích: změňte jejich dodavatele

štítky Nakupování Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nemusíte zrovna investovat desetitisíce do moderních úsporných zařízení či zateplení, abyste snížili své účty za energie. Stačí se jen podívat, zda na trhu neexistuje levnější dodavatel plynu či elektřiny, za což nemusíte zaplatit ani korunu navíc.

Vybrat si nového, výhodnějšího dodavatele ale není jednoduché. „Vždy byste se měli poradit s odborníkem v oboru, jenž dokáže objektivně posoudit nabídky, které jste dostali. Na trhu jsou totiž desítky alternativních dodavatelů aktivně nabízejících svoje služby, což může koncového zákazníka lehce zmást,“ doporučuje expert společnosti Optimal Energy Jaromír Maňoušek. Firma Optimal Energy dlouhodobě monitoruje dění na českém energetickém trhu, její experti tak na základě svých zkušenosti nabízejí deset základních rad, na co si dát pozor při změně dodavatele.

Přechodem k jinému dodavateli však ušetříte pouze část vámi placené sumy, protože Energetický regulační úřad reguluje zhruba 20 % výsledné ceny plynu a cirka 45 % v případě elektřiny. Tyto částky jdou především na výdaje spojené s výrobou, přepravou a distribucí daných komodit.

Abyste ušetřili co nejvíce peněz, přinášíme vám 10 základních rad, na co si dát při změně dodavatele pozor:

1) Podepisujte smlouvu na dobu neurčitou nebo dobu určitou s fixací ceny na dobu maximálně 24 měsíců. Ve smlouvách ale bývají tyto informace často skryty, třeba ve formulaci garance nejnižší ceny. Vysvětlení tohoto pojmu může být drobným písmem ve všeobecných obchodních podmínkách popsáno jako smlouva sjednaná například na 3 roky.

2) Mějte přehled o sjednaných cenách. Zvažte možnost odebírat energie na základě pevné ceny. Někteří dodavatelé mohou ceníky v průběhu roku změnit, ale odběratelům to dají vědět pouze měsíc předem.

3) Informujte se o přesné výši poplatků za uzavření smlouvy či předčasné ukončení smlouvy.

4) Dejte si pozor i na „akční“ ceníky, které mají omezenou platnost, nebo další podmínky. Někteří dodavatelé mají například nižší ceny plynu přes léto, kdy je spotřeba minimální, na zimu ovšem výrazně zdraží.

Matoucí mohou být i některé PR ceníky, jež lákají zákazníky na nízké sazby, které jsou ale podmíněny používáním konkrétních spotřebičů v domácnosti.

5) Ověřte si výhodnost fixované ceny. Například někteří z majoritních dodavatelů na plynu a elektřiny nabízí fixaci ceny plynu na 2 roky kolem 1100 Kč/MWh bez DPH, zatímco jiní dodavatelé nabízejí ceny na rok 2012 pohybující se kolem 850 Kč/MWh bez DPH, potažmo kolem 890 Kč/MWH bez DPH pro rok 2013. V takovém případě zákazník na fixaci ceny přeplácí více než 200 Kč/MWh bez DPH.

6) Vyvarujte se podepisování smluv s podomními prodejci, nemusí se jednat o řádně vyškolené odborníky, s nimiž byste se měli primárně radit. Podobní prodejci mohou zároveň poskytovat mylné a klamavé informace, které si raději u daných společností vždy ověřte.

7) Vyjasněte si, které služby jsou standardní, bezplatné, a za které už se musí platit. Firmy mohou mít zpoplatněné třeba volání na infolinku či e-mailovou komunikaci.

Prověřte si i infolinku vámi zvoleného dodavatele. Na zkoušku se zkuste operátorů zeptat na informace ohledně sankcí ve všeobecných obchodních podmínkách, abyste si ověřili jejich odbornost a rychlost odezvy.

8) Zkontrolujte si shodnost údajů ve smlouvách se starým i novým dodavatelem.

V případě změny bydliště, a tudíž zadání odlišných údajů, může být přechod stornován, protože se nebudou shodovat údaje o trvalém bydlišti. To ale zákazník zjistí až zpětně. Stále tak zůstává u starého dodavatele, přičemž si myslel, že už platí levnější cenu dodavateli novému. Celý přechod se tak musí vyjednat znovu.

9) Pozorně si přečtěte celou smlouvu, nezapomeňte ani na poznámky a vysvětlivky pod čarou. Právě tam bývají často vysvětleny „zatajované“ informace. Zejména se podívejte do všeobecných obchodních podmínek a hledejte odstavce týkající se ukončení smlouvy, poplatků atd.

Nechte si zároveň ukázat i ceník dodavatele.

10) Výpověď smlouvy se současným dodavatelem podávejte osobně nebo udělením plné moci novému dodavateli, ale vždy s dostatečnou lhůtou na administrativní operace spojené se změnou dodavatele operátorem trhu. Existují totiž technické lhůty začátku dodávek nového dodavatele. Jedná se o 10 pracovních dnů, ať už měníte dodavatele elektřiny, či plynu.

Tyto rady zpracovala společnost Optimal-Energy.cz, a.s., která dlouhodobě monitoruje situaci na energetickém trhu v ČR a její experti se zaměřují na konzultace domácností a firem v oblasti energií. Více informací se můžete dozvědět na webu www.optimal-energy.cz.

Roman Hřebecký

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí