Šetříme již novorozenci

štítky Investice Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každý z nás rodičů chce pro své děti to nejlepší, podporovat ho v jeho koníčcích, zajistit mu kvalitní vzdělání a finančně mu pomoci na startu „dospělosti“. Současně chceme, aby naše děti byly finančně zajištěny, kdyby se nám náhodou něco přihodilo. Vše je finančně nákladné a je dobré myslet na to co nejdříve a zvolit si patřičný finanční produkt.

Současná finanční situace mladých rodičů není jednoduchá. Třicátníci splácí hypotéku. Manželka je na rodičovské dovolené a vyjít s jedním platem není mnohdy jednoduché. Všude navíc slyšíme, že na naše penze už nebude, ať si tedy sami spoříme. Školné a kroužky pro naše děti jsou dražší a dražší. Najít v rozpočtu rezervu a pravidelně každý měsíc našim dětem spořit není snadné. Přesto je vhodné začít spořit dětem co nejdříve. Třeba ihned po narození. Čím dříve začneme, tím lépe.

Spořit mohou prarodiče

I když rodiče nemají po narození dítěte peníze, aby mu spořili, je vhodné uzavřít některý z dlouhodobých finančních produktů. Proč? Spořit a investovat nemusí rodiče, ale třeba prarodiče, kteří často přemýšlí, jak by dítěte přispěli. Lepší je tedy se domluvit na menších konkrétních dárcích a zaslání peněz na zvolený finanční produkt. Každá stokoruna dobrá. Je tedy dobré začít i s menší částkou, která se během let zúročí.

Jaký vybrat produkt?

Finančních produktů vhodných pro děti je na trhu celá řada. Záleží na osobních preferencích rodičů, jaký produkt zvolit. Určitě se však vyplatí poradit s dobrým finančním poradcem. Spoření našemu dítěti je dlouhodobou záležitostí a je potřeba zvolit parametry tak, aby odpovídaly našim požadavkům v čase. Stejně jako ve všech profesích jsou finanční poradci dobří a špatní. Mnoho z vás má však z poradců obavy a celkově se sektor finančního poradenství v Česku pořád netěší potřebné důvěře. Dobrý poradce vám však může ušetřit spoustu peněz. Především u dlouhodobých produktů, mezi které dětské finanční produkty rozhodně patří.

A co takhle zlaté mince?

Nevíte, jaký dárek dát novorozenci? Co takhle nákup zlaté pamětní mince. Jedná se o pěkný dárek i investici současně. Zlato patří mezi drahé kovy a již ode dávna je vysoce ceněno. Vždy bylo zlato symbolem moci a bohatství. Zlato objevili staří Egypťané a začali jej zpracovávat přibližně před 6 tisíci lety. Nákup zlaté pamětní mince je tak velmi dobrou investicí do budoucna, protože jejich hodnota v čase roste. V dospělosti může v případě potřeby představovat prodej zlaté mince zajímavý finanční zdroj k postavení se na vlastní nohy. Výhodou investice do zlata je jeho stabilita. Zlato nepodléhá modním vlnám. Od starověku až po současnost je zlato stabilně nejcennějším a nejvíce uznávaným drahým kovem. Hodnotu investice do zlata můžete přizpůsobit vašim finančním možnostem. Lze koupit zlatou pamětní minci za 5 000 Kč nebo investiční slitek za desetitisíce korun.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí