Porodné a přídavky na děti nejsou pro všechny

štítky Pojištění Právo čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Zatímco daňové zvýhodnění nebo rodičovský příspěvek mohou čerpat všechny rodiny, tak na porodné a přídavky na děti všechny rodiny nedosáhnou. Které rodiny mohou čerpat porodné a přídavky na děti?

Porodné je pouze na první dítě

U porodného došlo začátkem roku 2011 k velké změně. Zatímco ještě v roce 2010 měly na porodné nárok všechny rodiny, bez ohledu na jejich finanční situaci, tak v roce 2011 dostanou porodné rodiny pouze na první dítě za předpokladu, že rodinný příjem nepřekročí 2,4násobek životního minima. Dítě se do výpočtu životního minima započítává.

Kolik činí porodné?

Při narození jednoho dítěte činí porodné 13 000 Kč, při narození dvojčat (i trojčat) činí porodné 19 500 Kč.

  • Životní minimum rodiny Novákových (rodiče + miminko) je 7 710 Kč. Porodné dostanou pouze v případě, že příjmy obou rodičů nepřekročí částku 18 504 Kč (7 080 Kč × 2,4). Životní minimum osamělé matky paní Svobodobé je 4 880 Kč. Porodné dostane paní Svobodobá pouze v případě, že její příjem nepřekročí 11 712 Kč (4 880 Kč × 2,4).

Kde se žádá o porodné?

Porodné je jednorázovou dávkou, kterou rodiče dítěte obdrží nejpozději do konce následujícího měsíce ode dne rozhodnutí o přiznání porodného. O porodné se žádá na předepsaném formuláři na úřadu práce. V žádosti je potřeba doložit rodinné příjmy. Dále je nutné s sebou mít občanský průkaz a rodný list dítěte.

Přídavek na dítě

Na přídavky na děti mají nárok rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima. Netestuje se majetek, testují se rodinné příjmy.

Jak vysoký je přídavek na dítě?

Přídavky na děti v roce 2012 činí 500 Kč na dítě věku do 6 let, 610 Kč na dítě ve věku od 6 do 15 let a 700 Kč na dítě od 15 do 26 let. O výplatu přídavků na děti je potřeba písemně požádat na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce dle vašeho trvalého bydliště. Obdobím za, které se zjišťuje příjem pro nárok na přídavek na dítě v období od v období od 1. října 2011 do 30. září 2012 je rok 2010.

Praktický příklad

Rodina Červených (2 dospělí a dvě čtyřleté děti) mají nárok na přídavky na děti, jestliže jejich čistý měsíční příjem (započítávájí se i sociální dávky či podpora v nezaměstnanosti) nepřekročí částku 22 680 Kč. Životní minimum této rodiny je totiž 9 450 Kč. V žádosti se posuzuje celý rok.

Dávky pro rodiny s velmi nízkými příjmy

Rodiny s velmi nízkými příjmy mohou žádat např. o příspěvek na bydlení na úřadu práce, který je poskytován, když 30 % rodinného příjmu (v Praze 35 %) nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a když je současně těchto 30 % příjmu nižší než normativní náklady na bydlení. Rodiny pečující o dlouhodobě nemocné dítě nebo dlouhodobě zdravotně postižené dítě s velmi nízkými příjmy mohou žádat o sociální příplatek. Výše sociálního příplatku je proměnlivá a závisí na zdravotním stavu dítěte. Dále lze žádat na obecním úřadu o dávky v hmotné nouzi (např. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení). Šance na získání některé z těchto dávek je velmi malá.

Petr Gola

Další články k tématu Narození dítěte a finance

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí