S kartou si vystačíte, berte však i hotovost

štítky Cestování Nakupování čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Letní měsíce se rychle blíží a s nimi i toužebně očekávaná zahraniční dovolená. Kolik celkem za dovolenou zaplatíte, závisí z velké části na síle české koruny. Silná koruna zahraniční dovolenou zlevňuje, slabá naopak prodražuje. Kdy a kolik si vyměnit peněz na dovolenou?

Pouze na platební kartu nespoléhejte

Platby platební kartou vám přinesou na dovolené klid a pohodu. Nemusíte se strachovat, že vám někdo odcizí hotovost a nemusíte dopředu propočítávat, kolik peněz si vzít s sebou (ať to není moc ani málo). Většinou je kurz při platbě kartou výhodnější než při měnění hotovosti (odpadají bankovní poplatky). Při velkých nákupech se jedná o nezanedbatelné úspory. V případě ztráty platební karty v zahraničí ihned kontaktujte svoji banku, aby kartu zablokovala. Placení platební kartou je tedy i v zahraničí výhodné. Někteří občané využívají při platbách i kreditní karty. Zde sice odpadají bankovní poplatky, ale úvěry z kreditních karet jsou poměrně drahé. Přestože má placení platebními kartami nesporné výhody, je dobré odjet do ciziny vždy s nějakou hotovostí. Do vzdálenějších destinací potom s větší hotovostí. Důvodů je hned několik. Drobné platby a nákupy je vždy lepší provádět v hotovosti. V některých případech vám platba v hotovosti může přinést slevu. Ne ve vždy je umožněna platba kartou a výběr z bankomatu se vám vždy prodraží. Při výběru peněz z bankomatu v zahraničí počítejte s tím, že si banka účtuje poplatek. Výše poplatku se v jednotlivých bankách liší. Proto vybírejte v zahraničí z bankomatu raději méně často a vyšší obnosy.

Směnárny jsou bez poplatků

Při výměně hotovosti v bance musíte počítat s bankovními poplatky, které se liší banka od banky. Většinou mají banky stanoven minimální poplatek za směnu hotovosti. Naproti tomu ve směnárnách měníte peníze bez poplatků, i kurzy bývají nepatrně výhodnější. Zpravidla tedy vyměníte peníze výhodněji ve směnárně. Rozhodně je však výhodnější výměna peněz v Česku než následně v zahraničí. Kurz v zahraničí bývá méně výhodný a mimo několik evropských zemí v zahraničí české koruny vůbec nevyměníte.

Vyměnit peníze nyní nebo počkat?

Měnové kurzy se dennodenně mění. Přesto je jakýkoliv odhad budoucího vývoje kurzu velmi obtížný. Proto je výhodné v zahraničí platit kartou a brát si pouze menší hotovost. Tímto krokem se eliminuje riziko špatného načasování nákupu zahraniční měny. Při výměně malé hotovosti na dovolenou se tak jedná pouze o malé úspory, které rozhodně nestojí za stres a čas strávený dennímu sledování kurzu. Pro klidné plánování dovolené je lepší vyměnit peníze několik dní předem než na poslední chvilku v den odjezdu.

Kde se vystačíte s eurem?

Počet zemí eurozóny (zemí, kde je platidlem euro) roste. Euro se tak stává jednou z nejsilnějších měn světa a počet lidí používajících euro je více než 330 miliónů. Další měny světa jsou dále na euro navázané. Euro je platidlem nejenom v zemích eurozóny (tj. Německu, Rakousku, Belgie, Nizozemí, Lucembursku, Španělsku, Itálii, Portugalsku, Řecku, Maltě, Slovinsku, Slovensku, Kypru, Finsku, Francii, Estonsku a Irsku), ale také v Monaku, San Marinu, Vatikánu, Černé Hoře, Andoře a Kosovu. Při dovolené v Evropě si bohatě vystačíte s eurem. Jestliže při dovolené neutratíte všechny eura, tak je určitě utratíte někdy později. Zpětná výměna na z eur na koruny nemá smysl. Stejně jako dolarů. Při dovolené či cestách v Jižní Americe nebo Asii je však mnohem lepší cestovat s dolary. Mimo místní měnu je tak vhodné vždy cestovat s určitou zásobou amerických dolarů.

Petr Gola

Další články k tématu Finance a dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí