Životní úroveň rozvedené rodiny klesá

štítky Právo Účty Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rozvodem klesá finančí situace rodiny. Velmi často se manželství rozvádí, když jsou děti ještě malé. Tedy v mladším věku, kdy má rodina často několik dluhů. Především hypotéku. Dále však třeba leasing na auto či další úvěry na zařízení domácnosti. Rozvodem dluhy nezanikají.

Po rozvodu žijí manželé odděleně. Musí se tedy živit dvě domácnosti, což je nákladnější. Finanční situace se zhorší. Rozvod navíc neznamená zánik hypotéky, zpravidla největšího úvěru manželů. Komunikace a spolupráce je u manželů velmi důležitá. Vzájemný postup vůči věřitelům je nutností, aby na dveře v příštích měsících nezaklepal exekutor.

Děti pocítí rozvod i finančně

Rozvod je pro děti velmi nepříjemný. Dopad na jejich psychiku a pohodu je zřejmý. Rozvod pocítí i finančně. U rodin s nižšími příjmy citelně. Po rozvodu totiž rodiče se stejnými příjmy platí náklady za dvě domácnosti. Ve většině případů založí nové rodiny. Takže místou dvou sourozenců jsou najednou čtyři sourozenci, protože každý z rodičů má s novým partnerem další dítě. Věštině rozvedených dětí se tak dostává méně peněz na kroužky, zábavu a vzdělání než nerozvedeným dětem. Výjimkou jsou děti rodičů s nadstandardními příjmy, které to nepoznají.

Prodat nemovitost?

Často se na první pohled jeví jako nejvýhodnější nemovitost, na kterou se čerpal hypotéční úvěr prodat a hypotéku předčasně splatit. Jestliže je dořešeno majetkové vypořádání manželů. Splatit hypotéku předčasně však nemusí být snadné, předčasné splacení hypotéky může znamenat další náklady navíc. Tento postup tedy nelze vždy tak snadno akceptovat. Především v situaci, kdy se nemovitost koupila za vyšší cenu, než je současná tržní hodnota. Případný prodej by nemusel finančně stačit. Dalším důvodem je třeba touha, aby dítě nadále žilo ve stejném prostředí, což mu usnadní nelehkou životní situaci zvládnout.

Vyvázání jednoho z manželů

V praxi lze, aby hypotéku nadále splácel již pouze jeden z bývalých manželů. Druhý manžel se z hypotéky vyváže. Nebude mít tedy vůči bance žádné závazky. Banky s tímto krokem souhlasí. Protože se však stane dlužníkem pouze jeden z manželů, tak musí prokázat, že bude moci hypotéční úvěr splácet. To může být v praxi problém. Řešením v tomto případě je tedy účast další osoby na hypotéčním úvěru. Např. nového partnera nebo někoho z rodiny. Důležité je, aby byla zaručena podmínka dostatečného příjmu pro splácení úvěru.

Auta ztrácí rychle na ceně

Rozvod s sebou často přináší nucený prodej mnoha věcí. Například auta, motorky, chalupy. Prodej auta je většinou ztrátový. Auta stará 6 let nám mohou udělat mnohem větší službu, než za kolik je prodáme. Zvláště když jsme o našeho miláčka vzorně pečovali a udržovali ho. Manželé, kteří se nemohou dohodnout na budoucím užívání společného majetku, zpravidla prodají vše, co jde a rozdělí si peníze. Rychlý prodej a špatné načasování však přináší ztráty. Často dochází k nevýhodným obchodům jenom proto, aby bylo možné majetek rozdělit.

Za vysokou rozvodovost platíme všichni

Vyšší míra rozvodovosti je špatnou zprávou pro peněženky všech daňových poplatníků. Vyšší rozvodovost totiž zvyšuje státní výdaje na sociálních dávkách. Po rozvodu totiž často dosáhne matka s dětmi na sociální dávky, které dříve rodina nečerpala (přídavky na děti či příspěvek na bydlení).

Petr Gola

Další články k tématu Finance a rozvod

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí