Mateřskou nedostanete automaticky

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění. Mateřská je tak upravena zákonem o nemocenském pojištění (č. 187/2006 Sb.). Mateřská je vyplácena zaměstnavatelem nebo místně příslušnou Okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). Mateřskou však všechny maminky nedostanou.

Ne všechny maminky mateřskou dostanou. Nárok na mateřskou není, na rozdíl od rodičovského příspěvku, automatický. Maminka musí splnit zákonné podmínky. Když nejsou podmínky splněny, tak ihned od narození dítěte dostává maminka rodičovský příspěvek. Mateřská je však vyšší než rodičovský příspěvek. Proto je vhodné již v předstihu při plánování rodiny se zákonnými podmínkami počítat.

O mateřskou je potřeba požádat

Maminka si musí o mateřskou požádat. Vyplněný tiskopis je potřeba odevzdat zaměstnavateli. Podnikatelky ho odevzdají na místně příslušné OSSZ dle místa bydliště. Žádost musí být potvrzena ošetřujícím gynekologem. Podpůrčí doba u mateřské je 28 týdnů. Narodí-li se dvě nebo více dětí, má maminka nárok na 37 týdnů mateřské dovolené. Mateřská se poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem.

Kdy může mateřskou čerpat otec dítěte?

V praxi mateřskou čerpá téměř vždy maminka. V určitých případech však může pobírat mateřskou i otec dítěte. Musí splnit stejné podmínky jako maminka. Možnost čerpání je však omezena, jak? Nárok na mateřskou má i muž:

  • který pečuje o dítě, jehož matka zemřela
  • který o dítě pečuje a je jeho otcem nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění, pro které byla uznána dočasně práce neschopnou
  • který pečuje o dítě a je jeho otcem nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě, tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte

Jaké podmínky musí splnit zaměstnankyně?

Pro přiznání nároku na mateřskou je zapotřebí splnit dvě zákonné podmínky. Při nesplnění těchto dvou zákonných podmínek bude maminka ihned po porodu pobírat rodičovský příspěvek. Mateřskou tedy nedostane. Kdy má tedy zaměstnankyně nárok na mateřskou?

  • V den nástupu na mateřskou dovolenou jí trvá účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno je v zaměstnancekém poměru. Ještě lze nastoupit na mateřskou v ochranné lhůtě. Tedy po skončení zaměstnání nastoupit na mateřskou v období 180 dní. Tato varianta přichází do úvahy především při skončení smlouvy na dobu určitou. 
  • Dále musí zaměstnankyně získat dobu pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou. Do doby pojištění se nezapočítává např. evidence na úřadu práce. 

Když nemá zaměstnankyně potřebnou dobu pojištění?

V praxi se může stát, že je sice žena v zaměstnaneckém poměru, ale nezíská potřebných 270 dní pojištění. V tomto případě bude zaměstnankyně pobírat nemocenskou. Nemocenské dávky jsou sice nižší než mateřská, ale pořád vyšší než rodičovský příspěvek. Tato varianta je pro rodinný rozpočet ještě přiznivá.

Jaké podmínky musí splnit podnikatelka?

Podnikatelky (OSVČ) musí splnit stejnou podmínku ohledně délky pojištění v posledních dvou letech. Dále musí být budoucí maminka účastna jako OSVČ po dobu 180 kalendářních dní v období jednoho roku před porodem na dobrovolném pojištění a řádně dobrovolné nemocenské pojištění každý měsíc platit. Musí být zaplacen i měsíc bezprostředně předcházející kalendářnímu měsíci, v němž vznikl nárok na pobírání mateřské.

Lze během mateřské pracovat nebo podnikat?

  • Během pobírání mateřské nemůže zaměstnankyně pracovat pro stejného zaměstnavatele, u kterého jí vznikl nárok na mateřskou. Lze však pracovat pro jiného zaměstnavatele např. na dohodu o provedení práce.
  • Podnikatelky nemohou během pobírání mateřské vykonávat samostatně výdělečnou činnost. Mohou se však zaměstnat. Výhodná je práce na základě dohody o provedení práce, kde měsíční odměna nepřekročí 10 tisíc Kč. Z odměny do této hranice se totiž neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Co když nesplním podmínky pro přiznání mateřské?

Maminky,které nesplní zákonné podmínky pro přiznání mateřské, budou mít nárok na rodičovský příspěvek ihned od narození dítěte. V praxi se nejčastěji jedná o maminky v evidenci úřadu práce, studentky nebo podnikatelky, které si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění.

Petr Gola

Další články k tématu Mateřská v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí