Nepřebíráním pošty se dlužník exekuci nevyhne

štítek Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Někteří dlužníci se mylně domnívají, že když nebudou s věřiteli komunikovat a nebudou přebírat poštu, že jsou exekučně nepostižitelní. Nikoliv. Exekutor může dlužnou částku vymáhat, i když dlužník žádnou písemnost nepřevzal. Nepřebírat poštu se tedy rozhodně nevyplácí. Včasnou komunikací se dá exekuci předejít. Právě rychlost řešení je hlavním předpokladem úspěchu při dluhových problémech.

Když dlužníkovi přerostou dluhy přes hlavu, tak je nutné tuto situaci ihned řešit. Spojit se s věřiteli. Informovat je o současné situaci. Zkusit najít kompromisní řešení. Hlavně zabránit exekuci. Každá exekuce totiž znamená výrazné zvýšení nákladů a částky, která se bude muset v konečné fázi zaplatit. Náklady exekuce jsou velmi vysoké. U nižších částek do 10 000 Kč jsou vyšší než vymáhána částka. Aktivní přístup se tedy rozhodně vyplatí.

Nepřebírat poštu se nevyplácí

Velkou chybu, kterou mohou dlužníci udělat, je neřešení závazků. Dělat „mrtvého brouka“. Nepřebírat poštu a nekomunikovat s věřiteli znamená prohlubování problémů. Finančně si dlužník pouze přitíží. Exekuce může být totiž soudně nařízena, i když dlužní nepřevezme žádnou výzvu či doklad k upozornění na dluh do svých rukou. Pro exekuci se navíc nenařizuje žádné veřejné soudní jednání, jak se někteří dlužníci mylně domnívají. Soud může exekuci nařídit i v případě, že dlužník žádný doklad nepřevezme do svých rukou. U všech soudních a úředních listin platí institut fikce doručení. Nepřevzetí pošty tedy neznamená, že po dlužníkovi nikdo nic nemůže chtít, protože o tom neví. Naopak. Ještě si pohorší. Promešká lhůtu na odvolání a nezná důležité informace o případu. Neví tedy, kdo se vymáháním dluhu zabývá, z čeho závazek vyplývá a jaká je přesná výše dluhu.

Praktický příklad

Podnikatel pan Šedý ukončil před 3 lety svoji podnikatelskou činnost. Z podnikání mu zůstal dluh na zdravotním pojištění ve výši 10 000 Kč. Tento závazek nehradil. Penále u zdravotního pojištění činí 0,05 % denně. Po třech letech, kdy nekomunikoval a nepřebíral poštu, protože dojížděl za prací a na dluh zapomněl, začal dlužnou částku řešit exekutor. Původní dluh ve výši 10 000 Kč narostl na 23 475 Kč.

- dlužné zdravotní pojištění 10 000 Kč

- dlužné penále z dlužného pojistného 5 475 Kč (10 000 Kč × 0,05 × 1 095 dní)

- náklady exekuce 8 000 Kč

Neřešení problému včas se panu Šedému značně prodražilo. Navíc mu byla dlužná částka sražena exekučně ze mzdy, což mu u zaměstnavatele rozhodně nepolepšilo.

Jak postupovat při problémech?

Dlužníci by měli ihned při finančních problémech, kdy nemohou splácet hypotéku, spotřebitelský úvěr nebo závazky vůči zdravotní pojišťovně, kontaktovat své věřitele. A mít připravenu variantu, jak dostojí svému závazku. Renomované ústavy jsou většinou ochotny jednat a zkusit najít nějaké výhodné řešení pro obě strany a předejít soudnímu řešení. Rozhodně se nelze spoléhat, že to nějak dopadne a časem se to nějak zaplatí najednou. Věřitelé nebudou nečinní. Všechny společnosti si své pohledávky hlídají a brzy podají na soud návrh na exekuci.

Možnosti řešení

Prvním krokem je snaha snížit počet věřitelů na minimum. S méně věřiteli se komunikuje a jedná lépe než s více. Proto je vhodné co nejdříve vyplatit všechny menší spotřebitelné úvěry. Pokud si odmyslíme pomoc rodiny, tak přichází na řadu tyto možnosti:

  • Konsolidace úvěru. V tomto případě se stane jediným věřitelem banka, která ostatní věřiele uspokojí. K tomuto kroku banka přistoupí pouze, pokud je zde vážný předpoklad, že se podaří tento jediný úvěr řádně a včas splatit. Konsolidovaný úvěr se upratí. To znamená, že se prodlouží termín splatnosti a sníží se měsíční splátky. Ne ve všech případech je konsolidace možná. Zpravidla přichází do úvahy pouze při velmi včasném řešení dluhových problémů.
  • Prodej všech cenných věcí. Dalším krokem by měl být prodej všech nemovitostí a movitých věcí. Prodej chalupy, auta, všech cenností a další.
  • Stěhování. V případě, že je možné prodat větší byt a koupit menší levnější, tak by rodina s tímto krokem neměla váhat. Lepší je dobrovolný prodej nemovitosti, než aby byl prodej inicializován exekutorem. Jestliže by to nestačilo, tak je nutné prodat byt a jít do podnájmu.

Mezitím je samozřejmě nutné snížit veškeré výdaje na minimum a neustále zkoušet zvyšovat rodinné příjmy. Využívat různé brigády, nejlépe přes známé a internet.

Petr Gola

Další články k tématu Dluhová past

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí