Exekuce není legrace

štítky Právo Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nezvládnutí dluhů vede často k exekuci. Stačí nezaplacení dvou splátek a přichází velké finanční problémy. Každoročně v Česku přibývá počet exekucí. Stát se obětí exekuce je přitom tak snadné. Stačí několik nezaplacených splátek úvěru nebo půjčky. Kdo neplatí své závazky, musí počítat s tím, že dříve nebo později zaklepe exekutor na dveře.

Rodiny v Česku se naučily žít na dluh. Podmínky pro získání půjčky nebo úvěru jsou snadné. Na trhu působí celá řada finančních institucí, která rády a ochotně půjčí. Problémy se splácením však zpravidla končí exekucí. Náklady na exekuci přitom nese dlužník. Nezaplacená půjčka nebo úvěr se mohou pěkně prodražit. Mimo dlužnou jistotu musí dlužník uhradit úrok, sankci a náklady exekuce. Nepromyšlená půjčka může rodinu dostat do kolotoče dluhů a půjček.

Uniknout exekuci je těžké

Možnosti exekuce jsou velmi široké. Výkonu rozhodnutí a exekuci nepodléhají pouze peněžité dávky sociální péče, náhrady od pojišťovny, příspěvek na bydlení, dávky sociální pomoci v hmotné nouzi a dále běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti, hotovost do dvojnásobku životního minima jednotivce a zdravotnické potřeby. V podstatě existuje pět možností, jak se domoci exekucí peněžního plnění své pohledávky. Mohou se přitom kombinovat.

Exekuce přikázáním pohledávky na účtech povinného u bank a jiných peněžních institucí

Jakmile má dlužník zůstatek na svém běžném, spoříčím nebo termínovaném účtu, tak mu bude s velkou pravděpodobností exekučně sražen. Mezi jiné peněžní instituce patří také stavební spořitelny či pojišťovny.

Exekuce přikázáním jiné pohledávky

Exekuční úřad může vést vůči dlužníkovi exekuci na podíly ve firmách, společnostech či družstvu.

Exekuce srážkou ze mzdy, pracovní odměny, důchodu, sociální a nemocenské dávky

Jestliže dlužník pracuje, tak ho nemine srážka ze mzdy. Zjistit zaměstnavatele dlužníka není pro exekuční úřady problém. Ze mzdy musí dlužníkovi zůstast pouze nezabavitelné minimum, které se liší dle životní situace (počtu vyživovaných osob). Výše možné srážky se liší u přednostních a nepřednostních pohledávek. Absolutní přednost má výživné.

Exekuce prodejem movitých věcí

Majitelem těchto věcí musí být dlužník. Velmi často je v praxi „zabavován“ majetek někoho jiného. Ten se musí svého práva a vydání majetku následně domáhat soudní cestou. Tzv. vylučovací žalobou.

Exekuce prodejem nemovitosti

Exekuční úřad se může domáhat i „pouhého“ vlastnického podílu na nemovitosti, pokud je jejím spoluvlastníkem dlužník.

Exekuce zrychlují

Nařízení exekuce rok od roku zrychluje. Myslet si, že se na dluh zapomene, nebo se to později nějak vyřeší, je špatné. Výkon exekučního řízení v posledních letech zrychlil. Věřitelé přistupují k exekuci co nejdříve. V praxi stačí dvě nezaplacené splátky a exekuční příkaz je na světě. V zájmu všech dlužníků by mělo být exekuci předejít. Banky i nebankovní instituce využívají k vymožení svých pohledávek exekutorské úřady. Možnosti exekuce, jak jsme si ukázali, jsou velmi široké a pouze na exekutorovi záleží, jaká exekuce bude u kterého dlužníka zvolena. Je samozřejmě povolena exekuce kombinací uvedených způsobů. A to především v případě vyšších částek. Základním pravidlem je, že při úspěchu exekutora platí náklady s exekucí spojené dlužník. U nižších dlužných částek bývá odměna exekutora vyšší než dlužná částka.

Proč se spojit s exekutorem?

V případě, že se rodina dostane do finančních problémů a je na ni nařízena exekuce, tak je nejméně bolestivým řešením okamžitý kontakt s exekutorem. Nejlepším řešením je samozřejmě exekuci zabrátit včasnou komunikací s věřitelem. Případně konsolidací úvěrů a dalším aktivním řešením. Když už je exekuce nařízena, tak se vyplatí s exekutorem spolupracovat. Zkusit se domluvit třeba na splátkách. U exekucí však platí základní pravidlo, že čím dříve se dluh zaplatí, tím nižší náklady dlužník exekutorovi musí zaplatit. Při nařízení exekuce se již veškeré dluhy hradí přímo exekutorovi, nikoliv skutečnému dlužníkovi.

Petr Gola

Další články k tématu Jak se správně zadlužit?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí