Průzkum: O bydlení rozhodují častěji ženy, muži zase častěji platí

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Exkluzivní výzkum agentury STEM/MARK pro společnost Fincentrum potvrdil to, o čem v tichosti vtipkují finanční poradci, osobní bankéři i zaměstnanci obchodů s bytovými doplňky. O investicích do bydlení rozhodují častěji ženy, muži naopak častěji platí. Výzkum k financování bydlení připravil portál Hypoindex.cz k oslavě 100. výročí známého ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje již devátým rokem vývoj skutečně poskytnutých sazeb hypotečních úvěrů na bydlení.

Investice do bydlení patří k největším výdajům, o kterých se většinová populace ve svém osobním životě rozhoduje. Řádově 60 % respondentů proto podle očekávání uvedlo, že rozhodování o investicích do bydlení je v jejich rodině otázkou společné dohody. Častěji volí tuto odpověď ženy (63,4 %), než muži (58,2 %).

Vedoucí roli žen při rozhodování o investicích do bydlení lze dovodit z otázky, zda v domácnosti o těchto investicích rozhoduje partner či partnerka. V tomto případě přiznalo vedoucí roli svého protějšku 13,3 % mužů, ale pouze 2,8 % dotázaných žen. Výrazně méně žen tedy otevřeně připouští, že to nejsou ony, kdo rozhoduje o otázkách investic do bydlení.

„V praxi jsou to právě muži, kdo častěji na společném jednání k investici do bydlení ustoupí názoru své manželky či přítelkyně. Například výběr mezi dvěma byty nebo volba doby splatnosti hypotéky pro ně nebývají subjektivně tak důležitým životním rozhodnutím, jako pro ženy. Proto nechávají rozhodnutí v poslední fázi právě na svých ženách. S nadsázkou tak lze praxi shrnout tak, že ačkoli muži o bydlení nerozhodují, platí ho,“ uvedl Filip Zadražil, finanční poradce společnosti Fincentrum.

To potvrzuje i výsledek výzkumu STEM/MARK, podle kterého je hlavním příjmem pro financování bydlení účet muže v domácnosti. Za hlavního plátce výdajů na bydlení označilo sebe sama 68 % mužů a svou partnerku 21,6 % mužů. Naopak ženy ukázaly na sebe coby hlavního plátce investic do bydlení ve 42,1 % případů, na svého partnera ve 42,7 % případů.

Mladí respondenti ve věku 18–29 let také velmi často přiznávají, že o jejich bydlení rozhodují (29,1 %) a zároveň jej i platí (31,6 %) jejich rodiče. Ačkoli s rostoucím věkem význam rodičů v otázkách bydlení rychle klesá, ještě ve věkové kategorii 45 až 59 let lze najít respondenty, u kterých rodiče o bydlení rozhodují (1,6 %) nebo jej platí (1,4 %).

„Jako žena si samozřejmě nemyslím, že by ženská role při rozhodování o investicích do bydlení byla zásadně dominantní. V otázkách placení těchto investic je však výsledek výzkumu totožný se zkušenostmi z praxe. Jedním z důvodů bývá často například plánování rodiny. Klienti si uvědomují, že v době rodičovské dovolené příjmy ženy významně poklesnou, a proto volí rovnou jako hlavního plátce těchto investic muže,“ doplnila Leona Lemonová, finanční poradkyně společnosti Fincentrum.

Průzkum v oblasti financování bydlení nechal server Hypoindex.cz zpracovat na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let. Více informací k výzkumu najdete také na www.hypoindex.cz.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí