Ceny nemovitostí příští rok neporostou, trh ale může oživit

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Ceny nemovitostí příští rok neporostou, trh ale může oživit. Letos klesl počet obchodů až o 30 procent. Snížily se i ceny. Počátek propadu trhu nastal v loňském roce kvůli hospodářské a finanční krizi. Na odborné konferenci Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů to dnes v Brně řekl prezident Asociace realitních kanceláří (ARK) Jaroslav Novotný.

Podle Novotného bude v příštím roce poptávka jen pozvolna akcelerovat. „Signály jsou takové, že na trhu bude převládat všeobecná opatrnost,“ uvedl. Současnou dobu charakterizuje sbližování představ prodávajících a kupujících. „Prodávající žijí v euforii z minulých let, kupující mají dnes představu, že by měli kupovat zadarmo. Každý se ptá na slevu. Nabídka je výrazně vyšší, než je poptávka,“ uvedl Novotný.

Podle něj jsou nyní realitní firmy opatrné. Mají také potíže se splácením úvěrů. Podle místopředsedy představenstva společnosti REAL SPEKTRUM Jiřího Fajkuse banky nedostatečně úvěrují developery a realitní investory. Realitní trh se tak teprve zvedá ze dna a současné období je nesrovnatelné s obdobím růstu. Z ČR také odešly některé zahraniční fondy za ještě vyšším výnosem. „Čeští investoři trh nezachrání,“ uvedl Fajkus.

Celkově podle něj trh stagnuje. Oživení české ekonomiky se nebude týkat stavebnictví, a tím pádem ani realit. „Krize, na jejímž počátku sektor byl, u nás i skončí,“ uvedl Fajkus. Spíše než na kvantitu se podle něj bude trh orientovat na kvalitu.

Trh s byty podle Jiřího Pácala z Central Europe Holding ovlivňuje chování bank a demografie. Lidé mají jiné preference, už tolik netouží stát se majitelem bytu na hypotéku. „Chtějí například cestovat. Výnosy z bytových investic klesají dlouhodobě,“ uvedl Pácal. Podle něj je dalším problémem masivní privatizace obecních bytů, která trh deformuje. V ČR je oproti ostatním zemím poměrně vysoký počet bytů, které vlastní jednotlivé domácnosti. Téměř polovinu tvoří rodinné domy (48 procent), 20 procent jsou byty ve vlastnictví, 14 procent družstevní byty a pouze 15 procent nájemní byty.

Realitní trh prochází v posledních letech komplikovaným obdobím, významně ho zasáhla hospodářská krize. V letech 2004–2009 zaznamenal setrvalý růst cen. Mezi faktory, které sehrály rozhodující roli, uvedl Novotný vstup ČR do EU, posuny v oblasti DPH, soutěžení bank o hypoteční trh a demografické vlivy. Celkově podle Novotného šlo o vyvrcholení celé řady faktorů, které se v budoucnu už nemusí potkat.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí