Nejvyšší čas na prodej bytů?

štítky Nakupování Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Mnozí z nás jistě již v životě slyšeli rady našich rodičů, známých a přátel o tom, že nejlépe jsou peníze uloženy v nemovitostech. Jestliže se budeme o náš dům a byt starat a nenecháme ho zchátrat, můžeme počítat s ročním zhodnocením jejich ceny okolo 5%. Jak se máme ale postavit k situaci, když hodnota naší nemovitosti několik let po sobě vzroste až o 30 %? Není náhodou čas prodat naši nemovitost a realizovat markantní zisk? Pojďme se podívat na výhled co nás může v budoucnosti na trhu s nemovitostmi potkat.

Sledujete-li v poslední době vývoj na realitním trhu, nemůže Vás tato situace nechávat klidné. Během několika let stoupla hodnota bytů častokrát i dvojnásobně, obzvláště v našem hlavním městě.

Všeobecné pravidlo říká, že hodnota bydlení koresponduje s vývojem naší životní úrovně. Nabízí se tedy otázka: Zvícenásobila se naše životní úroveň během několika posledních let? U naprosté většiny spoluobčanů určitě ne. Jak je tedy možné, že se ceny nemovitostí tak vyšplhaly?

  • Lidé se stěhují za prací.
  • Půjčky na bydlení – hypotéky – se staly daleko přístupnějšími.
  • Bydlení ve městě je více prestižnější, než na venkově.
  • Mnoho cizinců se po vstupu České Republiky do Evropské unie začalo do naší malebné krajiny stěhovat a začali zde platit tvrdou měnou.

Na základě zdražování nemovitostí bez paralelního zvyšování životní úrovně se u nás začalo mluvit o jakési stále se nafukující bublině na trhu s nemovitostmi. Jak bývá u bublin zvykem – vždy prasknou, tzn. že nás podle prognóz odborníků čeká snížení přemrštěných cen nemovitostí.

Jediná otázka, která – nás vlastníky nemovitostí – může dnes zajímat, je, kdy se ceny nemovitostí stejně tak rapidně, jak se zvýšily, opět sníží? Pokud se na celou situaci na trhu s nemovitostmi podíváme v širším kontextu, můžeme čekat snížení velmi brzo. Možná až příliš brzo.

Lidé, kteří se pohybují na trhu s realitami si již dávno mohli všimnout, že na vzniklé bublině mohou velice dobře vydělat. Překotně skupovali pozemky v žádaných lokalitách a začali zde stavět bytové zástavby s komplexní infrastrukturou a poté byty s mamutím ziskem prodávali (deve­lopeři). Čísla jsou však závratná. Za rok 2006 byla zahájena výstavba 43 747 bytů. Podle všech údajů výstavba bytů v letošním roce opět vzroste. Selským rozumem nám musí být jasné, že bytů bude v blízké době nadbytek. Cena tedy půjde dolů. První krok, který donutí bublinu splasknout již byl tedy učiněn.

V posledních dvou měsících se situace na trhu s hypotékami markantně změnila. Úrokové sazby se zčásti kvůli zvyšování úrokových sazeb ČNB a z větší části kvůli přípravě bank na plynulý přechod na úroveň úrokových sazeb hypotečních úvěrů v eurozóně zvýšili povětšinou o jedno procento. V reálných číslech se Vám, dlužníkům, zvýšila měsíční splátka hypotéky o 1 500 Kč. Prognóza odborníků nám opět říká, že ještě několikrát úrokové sazby hypoték stoupnou. O kolik… ? Nezbývá než se nechat překvapit…

Selským rozumem opět můžeme dojít k závěru, že hypotéky již nebudou tak přístupné, jak bývaly a že ne každý si ji bude moci dovolit v takové výši, jaké jsou dnes ceny nemovitostí. Druhý zásadní krok byl tedy učiněn.

Také daňová otázka má do problematiky cen nemovitostí co promluvit. Stále neuzavřená situace ohledně DPH na stavební práce již dlouho leží v žaludku našich vládních činitelů. Podle posledních vyjádření našich politiků se celá problematika blíží ke konci. Dojde-li v brzké době k paušálnímu zvýšení cen nemovitostí, možná to bude ta poslední kapka.

Máme-li se nyní rozumně zamyslet nad situací spojenou s prodejem našich nemovitostí, vyplývá nám z řečených skutečností jediné východisko. Chceme-li nyní vydělat na prodeji co nejvíce – neotálejme, je nejvyšší čas.

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí