Reforma veřejných financí

štítek Politika čtení na 5 minut

foto: Dům financí

Českou republiku čeká zřejmě největší reforma financí za několik posledních let. Reforma veřejných financí se dočkala schválení, a tak každého zajímá, jak se ho plánované změny dotknou .Vláda připravila snížení daní z příjmu občanů i firem, zvýšení snížené sazby DPH, krácení a reformu sociálních dávek, změny ve zdravotnictví i penzijním připojištění.

Zavedení tzv. rovné daně je nejen jednou z nejdůležitějších, ale asi také nejsledovanějších změn. Česko tak následuje např. Estonsko, Slovensko, Rumunsko, Litvu, Rusko, nebo Lotyšsko. Nyní u nás existují čtyři progresivní daňová pásma ve výši 12, 19, 25 a 32%. Čím vyšší příjem, tím vyšší zdanění. Reformou bude zaveden pojem superhrubá mzda, ve které se na výplatní pásce objeví i platby za zdravotní a sociální pojištění, které nyní platí za zaměstnance zaměstnavatel. Pro fyzické osoby bude platit jednotná sazba daně ve výši 15% ze superhrubé mzdy. Na snížené sazbě daně z příjmu ale většina lidí nevydělá. Kdo má průměrnou mzdu, polepší si měsíčně asi o 25 Kč. Změní se však výše slev, mnohdy i více než trojnásobně. Výrazně vyšší sleva na samotného poplatníka má kompenzovat zvýšení sazby daně pro lidi s malými příjmy. Ti totiž dosud spadali do 12% sazby a po reformě by platili vyšší daně. Dále je možné uplatnit si slevu na poplatníka pro pracující důchodce, kteří tuto možnost neměli. Vyšší příjmové kategorie si z hlediska daně z příjmů polepší, nejvíce pak dosavadní nejvyšší příjmová skupina se základem daně 331 200 Kč a více a současnou daňovou sazbou 32 %. V roce 2009 by měla sazba ještě klesnout na 12,5%, sníží se ale i slevy na dani a daně tedy nebudou nižší o tolik, o kolik by se mohlo zdát. Nově se zavádí strop na sociální a zdravotní pojištění, který se rovná 48násobku průměrné mzdy, čili 960 000 Kč za rok. Kdo si vydělá více než 80 000 korun měsíčně, z převyšující částky pojistné platit nebude.

Společné zdanění manželů bude zrušeno. To mělo smysl v případě progresivního zdanění, ale v případě rovné daně ztrácí význam. Naposledy můžete společného zdanění využít na konci března 2008, dokdy lze podat daňové přiznání za rok 2007. Následky zrušení společného zdanění manželů má zmírnit zvýšená sleva na vyživovanou manželku.

Snížit by se měly firemní daně – z nynějších 24% na 21% v roce 2008, na 20% v roce 2009 a na 19% v roce 2010. Podnikatelům se ruší minimální základ daně bez ohledu na to, zda živnostníci vydělávají, nebo jsou ve ztrátě. Nadále si ale mohou snižovat své zisky o výdaje, díky nimž vydělávají. Změna je u osobních automobilů, kde se prodlužuje doba odepisování ze 4 let na 5 let. Na druhou stranu se ruší hranice 1,5 milionu korun pořizovací ceny,nezamě ze kterou bylo možné maximálně osobní automobily odepisovat..

Novinkou je také zavedení ekologické daně, kvůli které se zvýší cena elektřiny pro domácnosti. Dojde i k zvýšení spotřební daně u tabáku ze současných 27 na 28%. Snížená sazba DPH, v níž jsou i potraviny, vzroste z 5% na 9%.

Od roku 2008 bude mít i srážková daň sazbu 15%. Lépe na tom tak budou soutěžící, u kterých výhry podléhaly srážkové dani 20%. Pohorší si i autoři, kteří byli zvyklí na daňové zatížení pouhých 10%, pokud celková suma od jednoho plátce nepřesáhla v kalendářním měsíci 3000 Kč. Srážková daň tedy vzroste na 15%, zároveň se ale zvedne limit pro zdanění na 7000 Kč.

Velká změna je u daně darovací. Pokud si mezi sebou darují manželé, děti, vnoučata, rodiče a prarodiče, ale i sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety, daň platit nebudou. Na stejnou skupinu příbuzných bylo rozšířeno také osvobození od dědické daně.

Ve zdravotnictví počítá reforma s poplatky 30 Kč za návštěvu lékaře a za položku na receptu. Úhrady za návštěvu u lékaře a za recept jsou ale omezeny ročním limitem 5000 Kč. 60 Kč bude stát den v nemocnici a 90 Kč by se hradilo za návštěvu pohotovosti. Poplatky se nevztahují na pacienty s chronickým onemocněním a preventivní péči, vztahují se ale na děti, což má vykompenzovat daňová sleva na děti ve výši 240 Kč.

Reforma také ruší automatické zvyšování životního minima a sociálních dávek, pravidelně se budou zvyšovat jen důchody. Vláda chce zavést také „třírychlostní“ rodičovskou dovolenou. Rodiče budou moci zvolit buď dvouletou dovolenou s příspěvkem 11 400 Kč měsíčně, tříletou s příspěvkem 7600 Kč měsíčně, nebo čtyřletou s příspěvkem 7600 Kč do 21 měsíců věku dítěte a pak 3800 Kč měsíčně. Změny si dotknou i porodného. Pokud se miminko narodí v roce 2008, bude porodné jen 13 000 Kč (dnes téměř 18000 Kč) . Navíc stávající zákon zvýhodňuje rodičky, které porodí víc dětí najednou. Od příštího roku se však za druhé a další současně narozené dítě vyplácí už jen odpovídající násobek 13 000 Kč. Od příštího roku budou mít také nárok na přídavky na děti jen rodiny s příjmy do 2,4násobku životního minima a měsíční dávky budou vypláceny v pevné výši, a to podle věku dítěte. Na dítě do 6 let 500 Kč, na školáka do 15 let 610 Kč a na studenta do 26 let to bude 700 Kč. Sociální příplatek od roku 2008 získají jen rodiny, jejichž příjmy za poslední čtvrtletí nepřesáhnou 2násobek životního minima. Reforma mění také výši jednorázového příspěvku při převzetí dítěte do pěstounské péče. Výše příspěvku letos činí 4,45násobku životního minima dítěte. Pokud získáte do péče dítě ve věku do 6 let, příští rok místo 7 120 Kč dostanete jednorázově 8 000 Kč, u dětí ve věku od 6 do 15 let příspěvek vzroste z 8 722 Kč na 9 000 Kč a u mladých od 15 do 26 let dávka pro změnu klesne z 10 013 Kč na rovných 10 000 Kč.

Takzvané pastelkovné reforma zrušila. Ani pohřebné reformu nepřežilo a 5000 Kč na vypravení pohřbu dostanou jen rodiny s nezaopatřenými dětmi v případě, že by zemřel jeden z rodičů nebo dítě.

Reforma dopadne i na nezaměstnané. Kdo nebude pracovat déle než rok, od státu dostane jen existenční minimum, tedy částku 2 020 Kč měsíčně. Tato změna by měla lidi motivovat k tomu, aby nežili ze sociálních dávek a raději šli do práce.Výjimkou budou lidé starší 55 let, částečně invalidní nebo rodiče, kteří pečují o dítě mladší 12 let. Stát bude přísnější i k lidem, kteří pracují „načerno“ a berou podporu v nezaměstnanosti. Pokud budou přistiženi, úřad práce je na půl roku vyřadí z evidence. Podporu v nezaměstnanosti nedostanou ani zaměstnanci, se kterými zaměstnavatel zrušil pracovní poměr pro zvláště hrubé porušení pracovních povinností.

Jak se zdá, od příštího roku nastane mnoho změn. Veřejnost a především ti, kteří se v této oblasti pohybují, mohou využít speciálních vzdělávacích seminářů, které probíhají ještě před koncem roku a které se této problematice zvlášť věnují.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí