EU chce zasáhnout proti levnému tabáku

štítek Stalo se přečtete do minuty

Éra levného tabáku pro výrobu cigaret, který se v Evropské unii dosud často stává terčem daňových úniků, se nejspíš pomalu chýlí ke konci. Počítá s tím totiž směrnice, o niž dnes budou jednat ministři financí Evropské unie. Legislativní návrh rovněž upravuje zdanění cigaret od roku 2014.

Pokud by EU směrnici nakonec schválila, znamenalo by to například, že zdanění by podléhal například i tabák na vykuřování skleníků, který si někteří Češi kupují kvůli jeho nízké ceně k běžnému kouření, přičemž čeští celníci odhalili i několik dílen, v nichž se právě z takového tabáku vyráběly cigarety. Obchodníci totiž využívali mezery v legislativě a tvrdili, že tabák k vykuřování skleníků není třeba danit.

Nová směrnice by však měla obsahovat ustanovení, které počítá s tím, že dani podléhá jakýkoliv vedlejší produkt vzniklý při zpracování tabáku. Zvýhodněné daňové sazby již nebudou moci zřejmě využívat ani dovozci takzvaných maxidoutníků. Jde o obrovské doutníky, které se ovšem po dovozu rozřežou a vyrobí se z nich běžné cigarety, v případě doutníků však platí nižší daňová sazba než u cigaret. EU chce podobnému chování zabránit stanovením rozměrů doutníku.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí