Povinné ručení

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Dům financí

Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je u nás ze zákona povinen uzavřít každý vlastník motorového vozidla. Pokud by tak neučinil, hrozí mu pokuta až do výše 20 000 Kč a v případě, že by sám zavinil dopravní nehodou škodu, musí jí uhradit z vlastních prostředků.

Toto pojištění kryje riziko škod, které řidič způsobí třetí osobě či osobám při provozu vozidla. Platí to také v zahraničí, pokud má majitel vozidla zelenou kartu. Nekryje však škody, které si řidič způsobí na vozidle sám (v tomto případě je nutné využít havarijní pojištění) a škodu na zdraví řidiče, který způsobil dopravní nehodu. Z povinného ručení se uhrazují:

škody na zdraví nebo usmrcení

(ztráta výdělku v průběhu pracovní neschopnosti, náklady na účelné léčení, přiměřené

náklady pozůstalým…)

věcné škody

(např. odtah poškozeného vozidla, náhradní doprava z místa nehody do místa bydliště,

půjčovné apod.)

účelně vynaložené náklady na právní zastoupení poškozeného při uplatňování jeho

nároků na náhradu škody
  • škody, které mají povahu ušlého zisku
  • náklady právní ochrany pojištěného
  • zákonné povinnosti
  • náklady léčení zraněného vynaložené zdravotní pojišťovnou

Podle zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vozidlem jsou stanoveny minimální limity plnění. V případě vzniklé škody je pojišťovna povinna krýt škody: 18 mil. Kč pro škodu způsobenou na majetku 35 mil. Kč pro škodu na zdraví a usmrcení Pokud způsobená škoda tento limit přesáhne, musí jí pojištěný zaplatit sám.

Pro řidiče, kteří platí povinné ručení a jezdí bez nehod existuje systém bonusů. Ze zákona mají nárok na slevy při platbě pojistného, které se sčítají (za 12 měsíců bez nehody může klient obvykle získat 5% slevu). Maximální slevová hranice, kterou pojišťovny stanovují, je obvykle 35%. Pro ty, kteří však zaviní mnoho nehod, existuje znevýhodnění formou zvýšení pojistného.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí