Bio potraviny v našem životě

štítek Nakupování přečtete do minuty

foto: Dům financí

V nedávné době provedla agentura Gfk s vybranou skupinou lidí průzkum o biopotravinách. U většiny se ukázalo, že neví, co přesně „bio“ znamená. Podívejme se tedy i my společně na biopotraviny a vše, co k nim náleží.

Bio potraviny Vyrábějí se v ekologickém zemědělství tradičními způsoby bez použití chemie.Výrobou těchto potravin se zabývají především malé podniky, a je zde využita především ruční práce. K výrobě se využívají tradiční nechemizované materiály. Tak například výroba chleba – kvásek se připravuje z kousku těsta, používá se mouka z obilí, které je vypěstováno v bio zemědělství… V biopotravinách se používají nejrůznější alternativní suroviny, například pohanka, jáhly, ovesné vločky a mnoho druhů mouky. I veškeré konzervanty jsou přírodní, patří mezi ně třeba sůl, různá koření, ocet…

Bio v zahraničí Ve světě mají bioprodukty a biopotraviny velký úspěch. Na nejvyšší příčce co se týče trhu s bio potravinami se umístilo Německo (4,5mld. Euro), po něm Velká Británie, Itálie a Francie. Největší podíl biopotravin na spotřebě potravin má Rakousko (5,7 %) a Švýcarsko (4,5 %).

Bio nákupy Každý z nás si nejspíš biopotravinu někdy koupil, nemusí o tom ovšem ani vědět. Pro většinu lidí je nejpřijatelnější kupovat si bio mléčné výrobky a pečivo. Ovšem průzkum ukázal, že většina z dotázaných nemá představu, které značky patří biopotravinám a které už ne. Za biopotraviny jsou považovány ty, které splňují podmínky v Nařízení Rady 2092/91 ES a v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Abyste si byli jisti, že kupujete biopotraviny, je nejlepší navštívit specializovaný obchod. Tyto obchody jsou v každém větším městě, pokud nevíte, kde právě ve vašem městě je,není problém najít si jeho adresu na internetu. Obchody s bioprodukty mívají větší sortiment, než jen potraviny – například se zde dají sehnat i Ekoplenky, BIO osivo, čistící prostředky, kojenecká výživa nebo třeba dámská hygiena.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí