Kolik stojí domácí mazlíčci?

štítky Domácnost Nakupování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

V poslední době stále přibývá lidí, kteří si pořizují nějaké domácí mazlíčky. Dobře to lze pozorovat hlavně na psech (ročně se u nás narodí přes 30 000 čistokrevných), neboť je jejich majitelé chodí venčit. Vzrůstající počet domácích mazlíčků mnozí vnímají jako problém. Například kvůli již zmíněnému venčení psů se v mnohých městech člověk neodváží projít po trávníku (a někdy i po ulici) ze strachu, aby nešlápl do něčeho skutečně ošklivého. Avšak toto společně se vzrůstajícím počtem útoků psů na lidi souvisí pravděpodobně pouze s nezodpovědností majitelů, kteří podlehli této módní vlně. Je tomu skutečně tak, že mazlíčky se stali součástí rodiny a mnozí jsou za ně schopni utratit takové částky, které by nebyli ochotni utratit ani kvůli vlastním dětem.

Obyčejný člověk, pokud se rozhodne pořídit si nějakého domácího mazlíčka, si může vystačit i s pár stovkami; např. drobní hlodavci jako třeba křečci či morčata jsou celkem finančně nenároční – dají se pořídit za několik desítek korun, ale u chovatele mohou stát i několik stovek. Pokud zrovna netoužíte po výstavní kočce (taková může stát i desetitisíce korun) lze pořídit kotě prakticky zcela zadarmo a bývalí majitelé jsou ještě rádi, že se nechtěného drobečka zbavili. U psů je to trochu složitější. Pokud máte zájem o čistokrevného jedince, je třeba počítat, že takový pes může stát i několik desítek tisíc korun, ale obvykle se podaří štěně do deseti tisíc pořídit a samozřejmě u kříženců je to velmi podobné jako u koťat, také se jich majitelé chtějí zbavit. Koně a exotická zvířena je už jiná kapitola, například u koní ceny začínají na několika desítkách tisíc a horní hranice prakticky neexistuje (ale tak je tomu skoro u všeho). Avšak počáteční investicí výdaje za domácího mazlíčka zdaleka nekončí. Je nutné počítat s krmivem (třeba u psů cena obyčejného krmiva se pohybuje okolo 5 korun na den), nezbytnými doplňky a také s veterinárními výlohy, u nichž vcelku logicky platí, že čím větší a vzácnější zvíře, tím jsou vyšší. Odborníci navíc doporučují podrobit zvíře hned po pořízení veterinární prohlídce. Přirozeně pokud je vaše zvíře opravdu cenné, můžete uvažovat i o pojištění. Toto jsou tedy ty nejběžnější výlohy, avšak mnohdy u nich výdaje nekončí.

Minulý týden obletěla svět zpráva, že milionářka Leona Helmsleyová odkázala své fence 12 milionů dolarů na úkor některých svých vnoučat. Je to poněkud absurdní případ, jak daleko může zajít láska ke zvířeti. Ale takových věcí je víc. V poslední době se především ve Spojených státech začíná rozmáhat nová služba tzv. pet sitting (od baby sitting, což je hlídání dětí). Takže pokud člověk jede na dovolenou nebo prostě nemá čas se o svého zvířecího miláčka starat, může si objednat svého pet sitter. Takový pet sitter je samozřejmě pojištěn, kdyby se v jeho přítomnosti zvířeti něco stalo, má certifikát první pomoci pro domácí mazlíčky a samozřejmě profesionální akreditaci. Nejčastěji pet sitters navštěvují domácnosti jednou denně tak na půl hodiny, aby se podívali, jestli je se zvířetem vše v pořádku (taková návštěva stojí průměrně 16 dolarů), samozřejmě je možné dohodnout pravidelné venčení a v extrémních případech lze zařídit, že se pet sitter přestěhuje do domu majitele mazlíčka a celý svůj čas věnuje péči o nejcennější poklad majitele domu. Dále dnes je již běžná neuvěřitelně pestrá nabídka doplňků pro domácí mazlíčky – takto lze pořídit módní modely oblečení, různé hračky či dokonce i pohovky pro mazlíčky, tedy vše na co si lze vzpomenout a samozřejmě ceny jsou přímo úměrné zdánlivé nepotřebnosti doplňku.

Přehnaná péče a starostlivost je právě to, co se nejčastěji kritizuje. Mnozí lidé používají svá zvířata jako náhradu za vlastní potomky a věnují jim veškerou svou lásku a peníze; vlastní rodina potom přijde zkrátka. Na druhou stranu však existují výzkumy, které prokazují, že domácí mazlíčci pomáhají ke snižování stresu, tedy k pohodě a celkovému uklidnění. Také pro staré a opuštěné lidi jsou zvířata často posledním poutem ke světu. Nakonec bez domácích mazlíčků by si snad ani nešlo představit moderní civilizaci.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí