Vymáhání a uznávání výživného napříč EU se zjednoduší

štítek Stalo se přečtete do minuty

V Evropské unii se zjednoduší přeshraniční uznávání a vymáhání výživného, které mohou na základě rozhodnutí soudu dostávat mimo jiné děti či bývalí partneři.

Na zpřehlednění a zefektivnění často dost různorodých pravidel v sedmadvaceti­členném bloku se v Lucemburku shodli ministři spravedlnosti zemí EU. Dolaďovat se už budou jen detaily, třeba podoba formulářů.

Podle náměstka ministra spravedlnosti Tomáše Bočka, který ČR na jednání zastupoval, by nová pravidla mohla vstoupit v platnost zhruba v polovině roku 2011.

Odpadnou tak mnohdy složité procedury pro uznávání výživného. Zjednoduší se i komunikace s úřady v zahraničí. Mělo by se usnadnit i vyhledání osoby, která neplní své povinnosti, či ověření jejích příjmů.

„Rozhodnutí vydané v jedné členské zemi bude moci být vykonatelné v celé Evropě a to se stejnou účinností,“ řekl v reakci na dosažení dohody eurokomisař pro vnitro a justici Jacques Barrot.

V jednotlivých zemích bude vyčleněn jeden úřad, který by měl v takových případech lidem pomoci. „Tyto úřady budou zjišťovat a sdělovat informace, kde se daná osoba, která má hradit vyživovací povinnost, vůbec nachází,“ řekl ČTK Boček. „V České republice by to měl být Úřad pro mezinárodní ochranu dětí,“ dodal.

Výrazně by se tak měla ulehčit hlavně situace dvojicím tvořeným osobami pocházejícími či žijícími v různých státech unie. Konkrétně se tak vyjasní situace třeba v případě, že se člověk, který má výživné platit, odstěhuje do jiného státu unie, než v němž žije osoba, které ho má dostávat.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí