Pokles růstu ekonomiky ČR zapadá do evropského vývoje

štítek Stalo se přečtete do minuty

Pokles růstu domácí ekonomiky na 4,5 procenta ve druhém čtvrtletí zapadá do celoevropského obrazu stavu ekonomiky, kde pokles růstu zaznamenala řada zemí EU i celá eurozóna.

Podle analytiků byl hlavním tahounem české ekonomiky zahraniční obchod, ale ve zbytku roku by měl ztrácet na síle právě kvůli celoevropskému ochlazení.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí prudce zvolnila tempo a hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 0,2 procenta. V útlumu už jsou největší ekonomiky, tedy Německo, Francie a Itálie. Eurozóna má tak nyní nakročeno k recesi.

Německo jako největší evropská ekonomika sice v období od dubna do června zrychlilo svůj meziroční růst na 3,1 procenta, ale na mezičtvrtletním srovnávacím základu již padá, a to o půl procenta. Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,3 procenta proti předchozím třem měsícům.

Estonsko se pak po Dánsku stalo druhou ekonomikou Evropské unie, která se letos propadla do recese. Hrubý domácí produkt až dosud dynamicky expandující pobaltské země klesl podle středečních údajů ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,4 procenta.

Z pohledu středoevropského regionu zůstává česká ekonomika podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské zhruba průměrná. Slovensko zpomalilo meziroční růst z 8,7 procenta na 7,6 procenta. Maďarsko naopak mírně zrychlilo z 1,7 procenta na 2,1 procenta. Polsko, které zveřejní svůj odhad HDP až 29. srpna, má podle odhadů zpomalit na 5,6 procenta z 6,1 procenta.

Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí